Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2013,
13.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2013, 13.00

8 let

Šeri, špansko vino, ki so ga posvojili Angleži

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V okolici andaluzijskega mesta Jerez vino pridelujejo že od časa Feničanov. Vmes so sicer mavrski vladarji posekali velik del vinogradov, a so jih takoj, ko so pregnali Arabce, Španci zasadili nazaj.

In vino, ki so ga vedno pridelovali v okolici Jereza, je bilo belo vino, ki so mu dodali grozdno žganje. Dandanes se imenuje sherry, kar je poangleženo ime za Jerez. Tako, kot so tudi vino posvojili Angleži. Očitno je nekaj na tem močnem vinu, ki je lahko blede rumene barve ali pa temno kot rubin, da je očaralo Angleže in postalo simbol aristokracije, ki šeri srka po kosilu ali ob kaminu v dolgih zimskih večerih.

Vse pa se je začelo, ko je Francis Drake leta 1587 osvojil Cadiz, v tistem času najbolj pomembno špansko pristanišče, kjer so Španci zbirali svoje ladje, da bi napadli Britance. Drake je uničil vso špansko floto in pobral plen. Med drugim tudi 2.900 sodov šerija, ki je čakal, da ga natovorijo na ladje. Verjetno je bil zato, ker je vino mešano z žganjem, najbolj primeren za dolgo plovbo, saj se v vročini ne pokvari. Drake je sode pripeljal v Britanijo, z navdušenjem so ga spili in ga takoj začeli uvažati. Zdaj je šeri bolj povezan z Britanci kot s Španci in mnogi mislijo, da je to britansko vino. Ja, seveda. Res pa je, da je mnogo vinogradov v okolici Jereza v lasti britanskih družin, ki so se že v preteklosti odločile, da se bodo ukvarjale s pridelavo šerija.

Oznako šeri lahko nosijo le vina, pridelana v provinci Cádiz, v trikotniku med mesti Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda in El Puerto de Santa María. Šeri je pridelan iz različnih sort grozdja, največkrat iz palomina, in je suho vino, medtem ko sladkim oblikam dodajo še sorti pedro ximenez ali moscatel. Šeriju žganje dodajo šele, ko se fermentacija že konča in je ves sladkor že povrel v alkohol, potem pa ga starajo najmanj tri leta, s čimer dobi značilno barvo. Poznamo več vrst šerijev. Fino, manzanilla in amontillado so svetlejši, ker jih med staranjem ščiti sloj kvasovk, ki preprečuje oksidacijo, medtem ko so oloroso in palo cortado temnejši, ker med staranjem delno oksidirajo.

Kakorkoli: šeri je vino za užitek. Angleži so že vedeli, zakaj so ga vzeli za svojega.

Rey Fernando de Castilla Premium Fino

Klet Rey Fernando de Castilla leži v Jerezu na jugu Španije. Konec 20. stoletja je vodenje kleti prevzel Jan Pettersen in vpeljal nekaj inovacij, ki so pripomogle k še večji prepoznavnosti kleti. Cilj kleti je vinskemu trgu ponuditi le najboljše šerije, kar dokazujejo z vsakoletnimi priznanji.

Fino je pridelan iz sorte palomino in je najbolj suh od vseh vrst šerijev. Pije se, ko je še razmeroma mlad. Je bledorumene barve z lepo aromatičnostjo in rahlo oksidativnimi notami. Vonj je privlačen in zanimiv, v ustih pa je popolnoma suh, mineralen, lepo zaokrožen, do izraza pridejo predvsem arome oreščkov, ki se nadaljujejo v dolg pookus.

Je vsestranski spremljevalec hrane, ki mora biti dobro ohlajen. Odlično se poda k lososu in morskim sadežem, lahko pa ga ponudite kot malo drugačen aperitiv.

Sorta: palomino Stopnja alkohola: 15,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena:16,50 evra, evino.si

Ocena: 8

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte