Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 5. 2016,
15.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

priloga solata vikend kosilo recept artičoke seniorji

Sobota, 28. 5. 2016, 15.24

6 let, 6 mesecev

Še zadnji vzdihljaji artičok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Artičoke | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Iz divjih ali vrtnih artičok lahko naredimo preprosto in okusno solato.

Vedno znova me začudi, kako je nekoč najbolj preprosta kuhinja postala moderna, hkrati pa se rojeva nova revna kuhinja. Kaj lahko skuha nekdo, ki ima za naslednja dva tedna v denarnici 30 evrov, nahraniti pa mora celotno družino? Temu se lahko reče umetnost preživetja.

Tisto, kar so nekoč jedli revni, je zdaj postalo drago

Pri tem se ne da zanašati na stare recepte revnega sloja prebivalstva, kajti to, kar je bilo nekoč vedno v kašči, je zdaj peklensko drago. Hrana revnih v Srbiji, na primer, je bila proja – koruznemu kruhu podobna jed s kajmakom in ocvirki, pač s tem, kar je bilo na vsaki kmetiji vedno na voljo. Če so zelo varčevali, so izpustili ocvirke, a kajmak in koruza sta bila zadnje, kar je ostalo na mizi. Tako kot so to pri nas bili ajdovi žganci, ocvirki in kislo mleko. Zdaj pa so vse te sestavine tako drage, da si jih državljan z omejenim proračunom ne more privoščiti.

Tudi divje artičoke so okusne, pripravite pa jih lahko na več načinov. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Tudi divje artičoke so okusne, pripravite pa jih lahko na več načinov. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Kaj pa si lahko? Zelo uporabno živilo je glava zelja, še posebej zdaj, ko je na voljo mlado zelje, saj se lahko spremeni v vse, od solate do juhe ali prikuhe. Seveda so multiuporabne tudi pločevinke pelatov, ki so lahko en dan juha, naslednji dan pa omaka. Pa seveda krompir, večno živilo revežev. Verjetno najboljša investicija pa so moka, kvas in jajca. S tem lahko vsak dan spečete kruh ali pa naredite testenine, ki so okusne, četudi le prelite z oljem. Lahko se naredijo palačinke, za katere ni potrebno nič drugega kot ščep sladkorja in se spremenijo v posladek ali zajtrk. Lahko se naredi testo za pite, napolnjene s čimerkoli, kar pač tisti hip raste v naravi: od kopriv do regrata in čemaža, tudi bezgovih cvetov, če bi hoteli slaščico.

Zdaj je čas za divje artičoke

In ko smo že pri rastlinah iz narave: v vsakem letnem času se najde kakšna užitna. Ta hip denimo rastejo artičoke. Pa ne le tiste velike in bohotne na vrtovih, temveč tudi male in divje. Njihova stebla se lahko okisajo, njihovi majhni plodovi pa skuhajo ali pa najbolj preprosto narežejo in spremenijo v solato. To je prava kuhinja revežev sodobnega časa, brez ocvirkov, kajmaka in petelinjih grebenov, ki jih kot kuhinjo revežev strežejo vrhunski kuharski šefi. 

Solata iz artičok

5 artičok Artičoke | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

vejica mete

sok dveh limon

strok češnja

oljčno olje

sol in poper

Artičoke umijte in očistite tako, da odstranite vse trde dele. Narežite jih na tanke rezance ter jih vsaj za pet minut namočite v vodi, ki ste ji dodali sok limone. S tem preprečite, da bi potemnele. Nato jih dobro odcedite, primešajte sok ene limone, pokapajte z oljčnim oljem, posolite in popoprajte ter potresite z drobno nasekljano meto. Solato dobro premešajte ter postrezite kot prilogo ribam ali pa kot samostojno jed. V tem primeru ji lahko primešate še nekaj drobno nasekljanih kaper ali nadrobljenega svežega belega sira ali mocarele.

Ne spreglejte