Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 5. 2013,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

piknik hrana

Petek, 3. 5. 2013, 13.57

8 let

S čim napolniti želodčke na pikniku?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poleg skorajda obveznih dobrot z žara se na piknikih priležejo tudi osvežilne solate, ki jih lahko pripravimo že doma. Nekaj okusnih receptov in idej lahko najdete spodaj.

Solate so bogate z vitamini, barvite na pogled, predvsem pa so osvežilna in lahka protiutež mesninam in ribam z žara, zato ne smejo manjkati na nobenem pikniku. Še posebej bogate so poleti, ko na domačih vrtovih ali tržnicah najdemo obilo raznovrstnih sestavin, vendar lahko tudi spomladi zmešamo prav okusne kombinacije.

Še nasvet: polivke za solate pripravite na kraju samem ali pa jih na piknik prinesite posebej in solate zabelite tam. Tako bodo dalj časa ostale sveže.

Balkanska klasika: šobska solata 4 paradižniki 2 zeleni papriki 2 čebuli kumara feta sir olje, malo kisa, sol in poper

Zelenjavo narežemo na kocke ali rezance, čeznjo nadrobimo sir (ali pa ga prav tako narežemo na kocke). Začinimo s poprom, soljo in oljem, kis pa dodamo po okusu ali ga nadomestimo z limoninim sokom. Premešamo, posodo zapremo s pokrovom in postavimo na hladno.

Popečena zelenjava s kvinojo zavitek kvinoje velika rdeča paprika manjša zelena paprika dve mladi čebulici 200 g šampinjonov šopek peteršilja in sveže mete oljčno olje, kis, sol in poper

Kvinojo skuhamo po navodilih na embalaži. Medtem očistimo zelenjavo in gobe, vse narežemo na kose in popečemo na žaru. Če je potrebno, popečeno papriko in gobice narežemo na manjše kose ter jih dodamo kuhani in ohlajeni kvinoji. Posujemo z nasekljanimi zelišči. Vse skupaj zmešamo, dodatno pa začinimo z oljem, kisom, soljo in poprom.

Kuskus s kaprami in olivami zavitek kuskusa dve mladi bučki mlada čebula ali por pest češnjevih paradižnikov dve žlici kaper pest oliv zabela po okusu

Kuskus skuhamo po navodilih na embalaži. Bučki narežemo in popražimo na oljčnem olju. Mlado čebulico ali por narežemo na tanke rezine. Olive razpolovimo in po potrebi izkoščičimo, paradižnik pa narežemo na polovičkeOhlajen kuskus stresemo v večjo keramično ali plastično posodo ter dodamo zelenjavo in dodatke. Dobro premešamo in zabelimo po okusu. H kuskusu se lepo podajo tudi polivke s kislo smetano.

Solata iz testenin testenine po izbiri (svedrčki, metuljčki, peresniki …) rumena paprika rdeča paprika konzerva koruze kos sira (edamec, lahko tudi feta ali mocarela) majoneza kisla smetana sol, poper

Testenine skuhamo in ohladimo. Papriko narežemo na koščke in dodamo testeninam, koruzo odcedimo, splaknemo in prav tako stresemo v skledo. Na kocke narežemo še sir, nato pa vse skupaj začinimo s polivko iz dveh žlic majoneze, treh žlic kisle smetane, soli in popra.

Vse solate lahko dopolnimo tudi s pečenimi piščančjimi prsmi ali tuno. Poleg testenin, kuskusa in kvinoje lahko naredite tudi solate z ajdovo kašo, rižem, ješprenjem, prosom, lečo ... Možnosti je nešteto!

Ne spreglejte