Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 5. 2014,
11.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo rum

Petek, 9. 5. 2014, 11.08

7 let, 12 mesecev

Rum, karibski konjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V vrhunskem rumu je toliko užitka kot v dobrem vinu.

Ruma se drži stereotip, da je cenena pijača piratov, ki je dobra le za v daiquiri, če gre za beli rum, ali v rumkolo, če gre za temni rum. Pa seveda za potice in slaščice.

Toda rum, če gre seveda za vrhunski rum, je lahko ravno tak užitek kot vrhunsko vino ali konjak. Starani temni rum je bogatega okusa, topel in okrogel. Kar je za pijačo, ki je nastala iz odpadka pridelave sladkorja, pravzaprav presenetljivo.

A tudi tu so imeli prste vmes vinogradniki. Rum oziroma alkoholne pijače na osnovi sladkorja so bile sicer poznane še pred odkritjem Amerike. Marko Polo je v svojih zapiskih s potovanj navedel, da so mu v deželi, ki je današnji Iran, v pitje ponudili "zelo dobro sladkorno vino". Rojen vinoljubni Sredozemec tedaj, v 14. stoletju, ni vedel, da v resnici pije rum. Seveda se rum takrat še ni imenoval rum. Kot tak je nastal šele z odkritjem Srednje Amerike in razmahom pridelave sladkornega trsa na Karibih.

Pravzaprav v vsaki državi, kjer gojijo sladkorni trs, pridelujejo tudi rum. Menda je najboljši kubanski, a prav nič ne zaostaja rum preostalih karibskih otokov.

In ko smo že pri kubanskem rumu, se prav tu ponovno vpletejo vinoljubci. Prvotno je bil rum gosta nefiltrirana brozga, ki so jo v sodih res najraje tovorili mornarji. Toda sredi 19. stoletja je na Kubo iz Katalonije emigriral don Facundo Bacardi y Maso, trgovec z vinom, ki je v rumu kmalu videl potencial. Le da ga je bilo treba malce kultivirati. Ruma se je lotil kot vina in ga začel starati v sodih. S tem je rum pridobil bogato zlato barvo in bogat okus, zato je res ironično, da je dandanes ime Bacardi sinonim za beli rum, ki je pravzaprav filtriran temni rum, in je obvezna sestavina množice koktajlov.

Medtem pa je temni staran rum domena poznavalcev. Ločimo tri tipe. Prvi so vrste ruma bogatega telesa, ki imajo močan okus melase in so značilne za Barbados, Trinidad in Tobago, Grenado in Jamajko. Bolj eleganten okus imajo vrste s Kube, iz Dominikanske republike, Gvatemale in Paname. Na Haitiju in Martiniku pa proizvajajo rum iz sladkornega soka, ne iz melase kot drugod, zato ima bolj sladek pookus.

In tako kot pri vinu so tudi pri rumu najbolj cenjene vrhunske mešanice, ki jih po desetletjih staranja zmešajo po le njim znanih receptih. Zato ni čudno, da po svetovni prodaji vrhunske vrste ruma že dohitevajo konjak in viski.

Oliver&Oliver Cubaney Centenario 25 years

Don Juanillo Oliver, glava družine, se je po emigraciji na Kubo v 18. stoletju posvetil gojenju in predelovanju sladkornega trsa ter njegovih stranskih produktov. Družina Oliver se je kmalu lotila tudi proizvodnje ruma in v poznih 60. letih 19. stoletja je starani Oliverjev rum spadal med najboljše na svetu.

Ponovno odkritje družinskih korenin je dalo novi generaciji Oliverjev zalet za odločitev, da svetu ponovno predstavijo kubanski rum, ki je nekoč že proslavil ime Oliver. Kot idealno lokacijo za novo tovarno so izbrali Dominikansko republiko, ki ima enako vroče in vlažno podnebje ter topografske in geološke značilnosti kot Kuba. Družina Oliver je najela skupino kubanskih mojstrov ruma, ki so v tistem času živeli v izgnanstvu v Dominikanski republiki. Ti so s seboj prinesli desetletja izkušenj v proizvodnji kubanskega ruma in bili tako idealni pomočniki pri oživitvi sanj družine Oliver. Sanje so se uresničile in po več kot stoletnem premoru lahko poznavalci po vsem svetu spet uživajo v originalnem in prvovrstnem izboru kubanskega ruma.

Izvrsten rum barve temnega mahagonija, ki se iskri v odtenkih starega zlata in rdečega ognja, je čudovit, predvsem pa čist in sijajen. Zaznamujejo ga najboljši okusi in arome tradicionalne pridelave ruma. Njegov vonj je raznolik, prevladuje pa les, ki se lepo zliva s preostalimi aromami. Občuti se polnost okusa, kljub visoki vsebnosti alkohola pa ne povzroča pekočega občutka. Je zelo harmoničen, preplavi usta, daje občutek toplote in mehkobe, obenem pa je opazna njegova moč. Zaznavajo se okusi kokosa, vanilje, tobaka, kave in sladkobe. Ne peče in ne draži, je polnega okusa, ki traja. Izjemen rum, ki se z močjo arom in okusov približuje najmočnejšim vrstam ruma.

Za poznavalce ruma ne obstaja nič boljšega.

Stopnja alkohola: 41,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 165,60 evra, evino.si

Ocena: 9,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte