Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2013,
8.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocenili smo vino prosecco

Četrtek, 18. 4. 2013, 8.17

8 let

Prosecco, italijanski mehurčki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tam nekje okoli leta 1940 je Giuseppe Capriani v legendarnem beneškem lokalu Harry's Bar iznašel koktajl Bellini. V kašo iz belih breskev je dodal peneče vino in legenda je bila rojena.

A ker je bil Capriani pravi Italijan, v Bellini ni zmešal šampanjca, temveč prosecco, italijansko različico penečega vina.

Prosecco je dolgo veljal za ceneno peneče vino. Toda v Italiji je bil od nekdaj priljubljen, pijejo ga ob vsaki priložnosti, kupite ga lahko celo v pločevinkah.

Ima zanimivo zgodovino. Do leta 2009 sta se tako imenovala trta in vino, oba pa sta dobilo ime po vasi nad Trstom, ker naj bi ta sorta trte izvirala od tam. Kultivirati naj bi jo začeli Rimljani, morebiti je bilo prav to vinum pucinum, o katerem je Plinij starejši pisal, da je priljubljeno na območju Furlanije in Istre. A o tem ni dokazov. Je pa dejstvo, da je trta postala sinonim za prosecco, in da bi se izognili zmešnjavi, so jo pred leti uradno preimenovali nazaj s starim imenom glera. Se pravi: zdaj je glera trta, iz katere je narejeno vino prosecco. Njena glavna regija je Valdobbiadene v Venetu, kjer naredijo največ prosecca, ki je od leta 2009 zaščiteno ime za vino tega okraja.

Grozdje sorte glera dozori pozno. In zaradi tega so ga od nekdaj na hitro spravili v sode, zaradi zime pa je bila fermentacija počasna. Nato so ga spomladi ustekleničili, a je še dodatno fermentiralo, tako da je nastalo sladko peneče vino, ki so ga domačini z veseljem pili v vročih poletnih večerih. Prava proizvodnja prosecca se je začela sredi 19. stoletja, ko je Antonio Carpené, ustanovitelj vinske kleti Carpené Malvolti, začel prosecco fermentirati v jeklenih sodih. Metodo, imenovano charmat, so izpopolnili in še vedno ga proizvajajo tako.

Na leto proizvedejo okoli 150 milijonov steklenic, največ v regijah Valdobbiadene in Conegliano. Počasi postaja priljubljen tudi zunaj Italije. Pije se mlad, le redko ohrani dobre lastnosti še po treh letih, čeprav se nekatere lahko stara tudi tam do sedmih let. Ima nižjo raven alkohola kot druga peneča vina.

Samo mimogrede: prosecco lahko uporabite tudi za kuhanje rižote, ki tako postane še posebej "žmohtna".

Trevisiol Prosecco Zgodbo kleti je leta 1934 začel Liberale Trevisio, sprva v kraju Feltre, leta 1939 pa se je preselil v Valdobbiadene. Od druge polovice 80. let podjetje vodi tretja generacija, Paolo in Luigi Trevisiol, ki se dobro zavedata, kako pomembni sta kakovost in karakteristika vsakega posameznega vina na trgu. Trevisiol je zdaj ena vodilnih kleti v pridelavi prosecca, penečega vina iz sorte glera.

Vino je bledo rumene barve, z veliko svežine in sadnosti na nosu. Zaznamo tudi arome citrusov in začimb ter mandljev v ozadju. V ustih nas vino navduši s svojo svežino, igrivostjo ter finimi in suhimi mehurčki.

Prosecco deluje lahkotno, veselo in harmonično in bo super aperitiv na vsaki zabavi.

Sorta: glera Stopnja alkohola: 12,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 8,90 evra, evino.si

Ocena: 8

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte