Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 10. 2015,
11.40

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vikend kosilo recept špageti pivo

Petek, 23. 10. 2015, 11.40

11 mesecev, 1 teden

Priznanje lene kuharice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Besedila, ki ga boste brali, verjetno ne bi smela napisati. Ni ga namreč pisca receptov, ki bi priznal, da se mu včasih ne ljubi kuhati.

A ker sem se odločila, da bom popolnoma iskrena, ne gre drugače, kot da priznam lenobo. Še posebej, ker je bil rezultat moje lenobe presenetljiv.

Bil je sončen dan, ko je bila zadnja stvar na mojem umu kuhanje družinskega kosila. Pomembnejše je bilo martinčkanje na soncu. Dokler ni moški del družine začel vpiti: "Lačni!" Presneto, hladilnik skoraj prazen, usta pa lačna. Prvi refleks matere je seveda, da bi skuhala nekaj, kaj ima njen otrok rad. To je preprosto: testenine. Te se vedno valjajo po kuhinjskih omarah, v katerikoli obliki pač, tokrat je bil to paketek špagetov iz polnozrnate moke. Ker naš otrok najraje zoba testenine brez vsega, je bila ta težava rešena.

Paprika, pelati, čebula in tuna … ter pivo

Odraslemu delu družine pa se nekako niso spet jedle testenine z oljčnim oljem, peteršiljem in parmezanom, moje veličanstvo lenoba pa je morala skuhati še omako. V hladilniku je bila polovica zelo mesnate bio eko rdeče paprike, dva že malo pikasta bio eko paradižnika in šop mlade čebule. Ta ni bila bio eko, temveč iz diskonta. Pa nekaj pločevink tune, ki so tudi vedno v omari za primer vojne ali naravnih nesreč. Ja, seveda, špageti s tuno, pelati in papriko, kaj pa drugega.

Do tukaj je še vse v stilu študentskega kosila. Nekje med cmarjenjem zelenjave me je prešinilo, da bi bilo odlično, če bi omako zalila z rdečim vinom. Žal ga ni bilo v shrambi. Bila pa je pločevinka ekstra močnega svetlega piva. Brez odlašanja je požirek končal v omaki, a že hip zatem me je napadla kuharska znanost, češ, ali sem čisto zmešana, to je kršenje vseh pravil kombiniranja. Čebula, paprika, paradižnik, tuna in pivo?! Kar bo, pa bo, naj se pokuha. Da bi pravila dokončno prekršila, sem na vse skupaj vrgla še pest nasekljanega koriandra. Iz čistega kljubovanja, se mi zdi.

Kosilo je bilo odlično. Pivo je v omaki pustilo sladkost in rahel okus kvasa, ki se je odlično prijel polnozrnatih špagetov, in v kombinaciji s koriandrom tvoril osvežilno-zatohel okus. Lena kuharica pa se je čez pol ure lahko ponovno martinčkala na soncu.

Špageti s pivom

pol vrečke polnozrnatih špagetov ena rdeča paprika dve mladi čebuli dva zrela paradižnika (najboljši so pelati) mala pločevinka tune v lastnem soku nekaj vejic svežega koriandra deciliter svetlega piva oljčno olje sol

Špagete skuhajte v slani vodi. Medtem mlado čebulo narežite na kolobarje, paradižnike olupite in narežite na majhne koščke. Prav tako očistite in na majhne koščke nasekljajte papriko. Na oljčnem olju popražite čebulo, dodajte odcejeno tuno, nato pa še paradižnike in papriko. Zalijte s pivom, posolite in pustite, da se paradižniki in paprika zmehčajo. Dodajte nasekljan koriander in kuhajte še nekaj minut, nato vmešajte odcejene špagete, premešajte, kuhajte še dve minuti. Špagete postrezite z ribanim parmezanom ali oljčnim oljem.

Ne spreglejte