Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 1. 2016,
16.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

torta Ledeno kraljestvo Hrvaška mali junaki

Ponedeljek, 11. 1. 2016, 16.17

8 let

Prepovedane torte z liki Ledenega kraljestva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na Hrvaškem slaščičarji ne smejo izdelovati tort v obliki priljubljenih otroških risanih junakov.

Praznovanje otroških rojstnih dni je že dolgo velik posel. Celo tako velik, da je na Hrvaškem zanetil slaščičarsko vojno.

Dovoljene le ledene torte enega podjetja Po poročanju Jutarnjega lista je namreč podjetje Fancy Cake prek odvetnikov vsem slaščičarnam na Hrvaškem poslalo dopis, v katerem piše, da ne smejo več peči tort v obliki likov iz Ledenega kraljestva, Spuži Kvadratnika, Ninja želv, Pujse Pepe in Minionov. Prav tako ne smejo narediti torte iz franšize Vojne zvezd. Zagrožena kazen je od 13 tisoč do 40 tisoč evrov.

Razlog je v tem, da je podjetje Fancy Cake v trgovskih verigah začelo prodajati ledene torte z omenjenimi liki. Cena torte se giblje od 25 do 30 evrov, odvisno od velikosti. Ker so hkrati postali edini hrvaški partnerji britanskega podjetja Finsbury Food, ki ima licenco za torte popularnih junakov otroških risank, so v hrvaškem podjetju prepričani, da morajo zaščititi tudi like na Hrvaškem.

Kot pravijo, je v licenci natančno predpisano, kakšna mora biti velikost torte, tipografija in barva likov. V hrvaški agenciji za zaščito trga menijo, da je sicer ekskluzivno licenco treba spoštovati, a bi bilo prej treba pogledati, kakšno pogodbo ima hrvaško podjetje. Do tedaj pa v slaščičarnah velja prepoved izdelave tort s temi liki.

Kazen tudi za marcipanove figurice? Ni pa popolnoma jasno, ali velja tudi prepoved izdelave navadnih tort, na katere se položi tortna hostija s priljubljenim likom ali dekorativna oblika lika iz marcipana, saj imajo tudi uvozniki teh izdelkov licenčne pogodbe.

Na srečo staršev je še vedno ostalo nekaj risanih junakov, ki jih bodo lahko hrvaški otroci imeli na rojstnodnevnih tortah. Tako zaščita ne velja za Mašo in medveda, Traktorja Toma, Mojstra Miho in Winxice. Seveda pa so dovoljene tudi vse torte, ki jih ustvarijo mame same.

Ne spreglejte