Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 12. 2017,
12.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
alkohol jajčni liker prazniki prazniki recept

Natisni članek

Petek, 22. 12. 2017, 12.03

6 let, 7 mesecev

Praznična kuhinja: Dišeč in penast jajčni liker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Slastna pijača iz babičine kuharske knjige, ameriških božičnih filmov in italijanskih smučišč.

Eggnog, bombardino oziroma jajčni liker so različna imena za bolj ali manj enako pijačo, ki je obvezna spremljevalka v zimskem času. Razlikujejo se le v načinu serviranja. Če skuhate dovolj osnovnega likerja, lahko preizkusite vse od njih ali pa se domislite kakšnega svojega, s katerim boste presenetili silvestrske goste. Če ga bo po divji noči še kaj ostalo, pa je lahko tudi zanimiv nadomestek mleka oziroma smetane v jutranji kavi.

Jajčni liker

 | Foto: Sestavine:

pol litra mleka

4 rumenjaki

5 žlic sladkorja

vaniljev sladkor

1,5 decilitra konjaka ali vinjaka (po želji lahko tudi katero drugo žganje)

1 deciliter sladke smetane

muškatni orešček

čokolada v prahu za posip

S kuhinjskim mešalnikom mešajte rumenjake in sladkor, dokler ne dobite rahle penaste zmesi. V drugi posodi zmešajte mleko in sladko smetano, nastrgajte malo muškatnega oreščka za okus in zmes počasi segrevajte. Odstranite z ognja.

Segreto mleko in smetano zelo počasi prilivajte k penasti jajčni zmesi, pri tem pa vse skupaj mešajte s kuhinjskim mešalnikom na nizki hitrosti. Zmes spet postavite na ogenj in segrevajte do 80 stopinj Celzija. Pazite, da ne zavre! Neprestano mešajte, dokler se liker ne začne zgoščevati. Odstavite z ognja in vmešajte žganje.

Liker lahko postrežete še topel ali pa počakate, da se ohladi. Okrasite ga lahko s stepeno smetano, naribanim muškatnim oreščkom, cimetom ali čokolado v prahu. Zelo se prileže tudi v kombinaciji s sadjem, bodisi svežim, vloženim ali namočenim v alkohol. Na dno skodelic dajte nekaj kosov sadja in ga prelijte z likerjem.

Bombardino, favorit s smučišč, ima več alkohola

Za pravi bombardino, ki pogreje telo in duha, je treba likerju dodati še več žganja – nekateri pravijo, da je treba odmeriti kar enaka dela likerja in žganja. Potem ga znova segrejte, nalijte v skodelice, na vrh odmerite obilen kup stepene smetane in potresite s čokolado v prahu.

Če so v družbi tudi sladkosnedi otroci, jim lahko privoščite brezalkoholno različico – pri tej na koncu pač ne dodate alkohola.

Ne spreglejte