Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 8. 2013,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recept bučke rezanci

Torek, 6. 8. 2013, 11.57

8 let

Poleti nam prija surovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Surova hrana ima slab prizvok. Najprej pomislimo na to, da je lahko pokvarjena.

Surovo meso, surova jajca, surove ribe – vse to je hrana, ki predvsem poleti lahko povzroči zastrupitve. Recimo čig kofte, kroglice iz surovega mesa z začimbami, značilne za vzhodno Turčijo, ki so jih po legendi izumili v Urfi v času Abrahama, ko je zlobni kralj Nimrod v mestu pobral ves les, da si prebivalci ne bi mogli kuhati. Pa so surovo meso začinili, zmleli in pojedli. V Turčiji to specialiteto prodajajo na ulici, odlična je v sendvičih, obložena z listi sveže solate in pokapana z limono. Toda vsakdo ve, da surovo meso v poletni vročini ni dobra ideja ... A ker so tako dobre, so me nekoč premamile. Posledice so bile usodne predvsem za moje hlače.

Drugo, kar nam pade na pamet ob surovi hrani, so presnojedci in vsi drugi obsedenci s hrano, ki iz prehranjevanja naredijo versko izkušnjo, polno pravil in prepovedi. Presnojedost kot dieta je sicer znana že od konca 19. stoletja, ko jo je reklamiral isti švicarski zdravnik, ki je izumil mislije. Trenutno pa je najbolj modna paleolitska dieta, ki temelji na preprosti, čim manj obdelani hrani, kot naj bi jo jedli naši daljni predniki. Pri vsaki takšni stvari pa je tako, da odločitev za eno vrsto hrane kaj kmalu preraste v popolno obsedenost s prehranjevanjem, ko se vse življenje vrti le okoli tega, ali je mleko res neprekuhano in oreščki nepraženi.

Toda surova hrana je prav nevsiljivo in brez velikega ideološkega pompa prisotna na jedilniku slehernika. Sadje recimo. Solata. Suši. Carpaccio. Za tiste bolj nobel ostrige in tatarski biftek. In zakaj ne bi poleti naredili tudi presnih rezancev iz zelenjave? Rahel eksperiment, zaradi katerega še ne bomo postali presnojedci.

Surovi rezanci iz bučke 2 zeleni bučki 1 rumena bučka pest češnjevih paradižnikov strok česna šopek listov bazilike vejica origana pol šalotke pest suhih paradižnikov nekaj žlic oljčnega olja sol, poper

Bučke olupimo in jih z lupilcem narežemo na tanke rezine oziroma rezance. V oljčno olje stresemo nasekljan origano, stisnjen česen, sol in poper, zmešamo in polijemo po bučkah. Češnjeve paradižnike narežemo na polovice, šalotko nasekljamo, suhe paradižnike narežemo. Vse skupaj zmešamo z bučkami in damo na krožnik. Posujemo z natrganimi listi bazilike. Postrežemo kot lahko poletno kosilo. Če želimo, lahko prek rezancev polijemo jogurt.

Ne spreglejte