Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 2. 2014,
14.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pica vojska

Petek, 14. 2. 2014, 14.05

8 let

Pica, ki je užitna tudi po treh letih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pravijo ji sveti gral vojaške prehrane - pica, ki jo lahko shranimo tudi do tri leta in bo še vedno užitna.

Pica je menda največja neizpolnjena želja vojakov na bojiščih in vojnih območjih, kjer ni poljskih kuhinj, ampak morajo jesti vnaprej pripravljene in zapakirane obroke. V raziskovalnem in razvojnem laboratoriju ameriške vojske v Massachusettsu pa so po poročanju tiskovne agencije AP zdaj blizu temu, da jim to željo vendarle izpolnijo. Recept za pico, ki tudi brez hlajenja ali zmrzovanja ostane užitna kar tri leta, so izpilili že skoraj do popolnosti.

Največja težava – razmočeno testo V omenjenem raziskovalnem centru sicer razvijajo predvsem vojaško opremo in zaščitna oblačila, a prav zdržljiva pica je tam postala nekakšen sveti gral. Vojaki na vprašanja, katere hrane si na bojiščih najbolj želijo, najpogosteje odgovarjajo s pico, zato se v laboratoriju že skoraj dve leti ukvarjajo s popolnim receptom. Največ preglavic jim je povzročala vlažnost paradižnikove omake, sira in drugih nadevov, saj se je testo sčasoma razmočilo in postalo gojišče nevarnih bakterij.

Težavo so sčasoma rešili z uporabo snovi, kot so sladkor, sol in razni sirupi, ki vlago vežejo nase in ji preprečijo, da bi pronicala v testo. A to ni dovolj, da pica, shranjena pri 25 ali več stopinjah Celzija, ostane užitna več let. Zato so prilagodili tudi kislost paradižnikove omake, sira in testa, da bi preprečili oziroma upočasnili oksidacijo in razvoj bakterij.

Že v redu … kakšen pa je okus? Ciljna porabniška skupina, vojaki, te pice še ni poskusila, ker je še vedno v fazi razvoja. Jill Bates, vodja laboratorija, pa je za AP povedala, da je bila z zadnjo različico pice s salamo, ki so jo pripravili, zelo zadovoljna. "Je kot pica, ki bi jo spekli doma v pečici. Le vroča ni," je pojasnila.

Z njo se je strinjal tudi David Acetta, tiskovni predstavnik raziskovalnega središča, sicer pa nekdanji vojaški častnik. "Ko si premražen, utrujen in lačen, ti hrana, ki ti je všeč in te spominja na dom, občutno dvigne razpoloženje," je poudaril.

Ne spreglejte