Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2013,
14.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

recept osel golaž

Torek, 11. 6. 2013, 14.55

6 let, 7 mesecev

Oslovsko meso tudi na naših mizah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po škandalih s konjskim mesom v hamburgerjih je po Veliki Britaniji odzvanjal še škandalček z oslovskim mesom v salamah, v Alžiriji pa so oslovsko meso prodajali kot goveje.

Kmalu za tem je svet pretresla novica, da najdražji sir na svetu ni posut s kristali swarovski in ni iz Francije, temveč iz Srbije iz mleka oslic. Kilogram tisoč evrov.

Se osli vračajo na naše mize?

Mogoče res. Čeprav so osli pri nas zelo zanemarjene in pozabljene živali, ki so tako rekoč na robu izumrtja, se oslovsko meso vrača v prehrano. Oslovsko meso ima nizko vsebnost maščob in menda so ga včasih priporočali kot zdravilno meso. Danes je vse več turističnih kmetij, kjer ga ponujajo kot specialiteto. Pa ne le oslovsko, tudi meso mul. Oslovsko salamo recimo prodajajo na ljubljanski tržnici na predelu eko živil. Prav tako je eko oslovska salama (in klobasa) na voljo na posestvu Trnulja na Ljubljanskem barju, prav tam, kjer je večerjal in se zabaval nizozemski kuharski zvezdnik Rudolph van Veen. Ni znano, ali je jedel tudi oslovsko meso.

Seveda so oslovske salame značilnost Italije, natančneje Piemonta. Čiste oslovske salame so sicer redke, najraje meso osla zmešajo s svinjino, da so bolj "žmohtne". Mesu dodajo začimbe in rdeče vino. Obstaja teorija, da v Sloveniji ni več oslov, ker naj bi po vojni vse do zadnjega prodali Italijanom za salame.

Največji porabniki oslovskega mesa pa so Kitajci. Tam velja, da je to drugo najboljše meso, takoj za zmajevim, a to je rezervirano le za božanstva. Oslovsko meso pripravljajo na različne načine, največkrat ga dolgo kuhajo, tudi do osem ur, da se lepo zmehča. Seveda pa imajo tudi eksotične jedi iz oslovskih penisov in ledvic. Te jedi naj bi zagotavljale zdravje.

Poleg Italijanov in Kitajcev so osličke v klobase predelovali tudi v Vojvodini. Trenutno pa je zelo popularno v Istri, kjer so rejci oslov organizirani v zadrugo. Redijo jih sicer primarno za mleko, občasno pa prodajo tudi meso. Je pa precej drago. Kilogram svežega oslovskega mesa stane okoli 50 evrov. Mleko ni nič cenejše – okoli deset evrov za deciliter istrskega mleka oslic! Hrvati želijo svoje oslovsko meso v Evropi zaščititi kot avtohton proizvod. Če ne gre s teranom, bodo pač zaščitili istrsko oslovsko mleko in zrezek.

Italijanski oslovski golaž (Stracotto d'asino) kilogram oslovskega mesa 2 čebuli 2 lovorova lista 2 brinovi jagodi 2 žlici paradižnikove mezge pol litra jušne osnove oljčno olje 2 stroka česna pol litra rdečega vina sol, poper Meso narežite na kose. Vanje naredite majhne zareze, kamor zatlačite na liste nasekljan česen. Na olju popražite čebulo, dodajte meso. Ko porjavi, ga zalijte z jušno osnovo in vinom, dodajte začimbe in paradižnikovo mezgo ter na majhnem ognju kuhajte vsaj štiri ure, da se meso lepo zmehča. Po potrebi dolivajte jušno osnovo in vino. Kuhan golaž postrežemo s polento.

Ne spreglejte