Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2012,
8.27

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 30. 11. 2012, 8.27

6 let, 8 mesecev

Najlepše slovenske zimske kulinarične lokacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Kakšna je dobra zimska gostilniška ponudba? Če odmislimo koline in težke mesnine, najprej pomislimo na sneg, ki ga vidimo skozi okno, in na topli vonj kamina v kotu.

V bližnji Italiji je kamin zapovedan, pri nas pa je redek pojav, še posebej, če se rima na hrano. Našli smo deset destinacij, v glavnem ob naših največjih smučiščih, ki ponujajo toplo zavetje in solidne obroke.

Penzion Milka (Kranjska Gora)

Vila nad jezerom Jasna z izjemnim pogledom na skupino gora, ob cesti proti Vršiču. Sicer pa lokalna kuhinja s ščepcem mednarodnih zgledov, brez vinske karte. Utrujenega smučarja ali športnika čaka hrana za skupno okoli 30 evrov.

Triglav 1906 (Bled)

Foto: Ana Kovač | Foto: Foto: Ana Kovač Zanimivo, da ob vsej opevani blejski kulinarični zgodbi človek, ki se pozimi športno udejstvuje, nima možnosti dobiti klasične gorenjske kuhinje. Še najbližje temu je zgodba v prijaznem hotelu visoko nad jezerom. Cena 40 evrov na osebo.

Sale e Pepe (Srednje nad Čedadom)

Če vas zanese v hribe naše Benečije nad Čedadom, človek skoraj ne more biti razočaran. Kamin, lokalna kuhinja, natančno izbrana vina in samosvoj slovenski jezik prijaznih domačinov. Hrano dobite za nekaj manj kot 30 evrov na osebo.

Kmetija odprtih vrat na Kurenu (Kuren nad Vrhniko)

Če se vračate z Zaplane, je ideja jasna, po vijuganju vas čaka kmetija s pogledom na Barje, ki se ob koncih tedna spremeni v gostinski obrat s standardno ponudbo treh ali štirih klasičnih jedi, domačim kruhom in obilnimi mesninami za 25 evrov na osebo.

Gostilna Skaručna (Skaručna)

Foto: Ana Kovač | Foto: Foto: Ana Kovač Več možnosti je, kam popoldne po smuki s Krvavca. Če človek ni preutrujen, jasno, k Skaručni. Najbolj svojevrstna gostilna v naših krajih – in res orjaška ponudba različnih lokalnih jedi. Ena oseba dobi vsaj štiri juhe in vsaj tri glavne mesne jedi. Brez pijače okoli 80 evrov na osebo.

Penzion Sinji vrh (Kovk)

Nad tisoč metri nadmorske višine ponujajo ob koncih tedna domača kosila z juhami, mesninami in prikuhami za manj kot 20 evrov. Sicer pa organizirajo slikarske kolonije, poleti imajo zunanji bazen, pozimi pa toplo peč.

Hiša Raduha (Luče)

Kadar v teh krajih niso samo začetniki slovenske kreativne kuhinje, so tudi penzion, ki sprejema zimske športnike in dopustnike. Logarska dolina je blizu, tam pa ponudba takšnih gostiln ni ravno velika. Ustvarjalnost ponujajo za 50 evrov na osebo, športnikom in turistom pa ponujajo tudi kaj cenejšega.

Gostišče pri Žerjavu (Rateče)

Po Kranjski Gori ali po Planici se prileže ocvrta piška in ni dvoma, da je Žerjav enota za merjenje takšnih obrokov, je pa res, da ga je bližnja okolica začela že pred časom resno posnemati. Ampak za kakšnih 20 evrov na osebo se utrujeni smučar kar dobro naje in napije.

Gostišče Smogavc (Gorenje nad Zrečami)

Foto: Ana Kovač | Foto: Foto: Ana Kovač Če se boste klatili po Rogli, je prenovljeni Smogavc še vedno klasična slovenska domača gostilna, ki zna predvsem z divjačino. Če ste manj izbirčni, imajo tudi govejo juho in klasične mesnine zgolj za kakšnih 20 evrov na osebo.

Gostilna Ančka (Šenčur)

S Krvavca jih mnogo zavije tudi k Ančki, da se okrepčajo po snežnem vijuganju. In kaj dobijo? Tradicionalno kuhinjo s poudarkom na štrukljih v vseh oblikah in obilne mesnine. Račun za hrano znese okoli 25 evrov na osebo.

Ne spreglejte