Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 7. 2013,
11.03

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

recept sladica jabolka torta

Torek, 23. 7. 2013, 11.03

1 leto, 2 meseca

Mlada jabolka za lepo torto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Še ne povsem zrelih jabolk, ki odpadajo z dreves, vam ni treba zavreči.

Kakšen teden dni nazaj so v enem izmed ljubljanskih vrtcev otroci za malico dobili hruške. Pa ne ljubke majhne poletne hruške, temveč velike jesenske viljamovke, uskladiščene še od lanske sezone. Nepojmljivo je, da otroci kljub nenehnemu poudarjanju samooskrbe in sezonske prehrane sredi poletja, ko domače sadje kar pada iz dreves, jedo stare hruške s kontejnerskim zadahom. Medtem Vipavci ne vedo, kam s svojimi breskvami, na vrtovih pa že zorijo zgodnja jabolka. A verjetno je bilo treba sprazniti skladišča. Pričakujemo lahko, da bodo prihodnji teden otroci za malico sredi poletja dobili kivi.

Zato si moramo izmisliti boljše načine rabe mladih jabolk. Tisti, ki imate na vrtu jablane zgodnjih sort, veste, da sadeži kar obilno padajo z drevesa, preden dozorijo. Takrat so ne tič ne miš: niso še zreli, da bi jih jedli surove, a so že dovolj veliki, da so uporabni. V marsikaterem gospodinjstvu se zato začne sezona predelave jabolk. Lupimo, režemo, ribamo, sekljamo pa je mantra pridnih gospodinj. Kaj lahko naredimo s temi skoraj zrelimi jabolki? Logična izbira je jabolčni zavitek. Vsak dan, dan na dan. A ker je tudi te dobrote enkrat preveč, na vrsto pride praženec z jabolčno čežano. Vsak dan, dan na dan. Potem se ponovno preskoči na pecivo in vsakodnevno je na mizi pita. Jabolka pa še kar padajo z drevesa. Vmes se še naribajo ali narežejo in zamrznejo za hude zimske dni. Vkuha se še kakšna steklenička čežane, za vsak primer, če komu na hitro zadišijo palačinke.

Toda vsi otroci z veseljem pričakujejo, da se mama spomni na jabolčno torto, ki je tudi sezonska sladica časa mladih jabolk. Pravzaprav ni torta, je bolj puding. Hladna, osvežilna, poletna družinska skrivnost, zvezda vsakega piknika in nedeljske čajanke.

Jabolčna torta 60 dag očiščenih jabolk 2 zavitka vaniljevega pudinga 5 dcl vode 6 žlic sladkorja zavitek baby piškotov sladka smetana

Jabolka očistimo in narežemo na krhlje. V kozici zmešamo 5 dcl vode in sladkor, dodamo jabolka in kuhamo od 10 do 15 minut, da se jabolka zmehčajo in razpustijo. Medtem puding zmešamo z vodo in dodamo jabolčni zmesi. Kuhamo še nekaj minut, da se zgosti. Model torte zmočimo in vanj vlijemo za centimeter jabolčne mase. Nato naložimo baby piškote in čez zlijemo še preostanek mase. Ohlajeno postavimo v hladilnik, najbolje čez noč. Naslednji dan torto obrnemo na krožnik in jo okrasimo s sladko smetano.

Namesto v tortni model lahko jabolčni puding vlijemo v kozarce.

Ne spreglejte