Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 3. 2015,
13.08

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

recept špageti brokoli Jamie Oliver

Ponedeljek, 23. 3. 2015, 13.08

4 mesece

Mislite, da obvladate kuhanje špagetov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kuhanje špagetov ni znanost, vendarle pa morate za vrhunski končni rezultat upoštevati nekaj pravil.

Špagete zna skuhati vsak, kajne? No, tako smo vsaj prepričani in vsi imamo svoja pravila, ki naj bi bila absolutna. A vendar tudi najbolj samozavestnim kuharjem ne škodi občasno preveriti, kako pašto kuha narod, ki jo šteje v svojo nacionalno dediščino.

Italijanski kuhar, gostinec in znan televizijski obraz Gennaro Contaldo, nekdanji mentor še enega kuharskega zvezdnika Jamieja Oliverja, je na Oliverjevem kanalu na YouTube za vse navdušence nad špageti razkril nekaj svojih osnovnih trikov za popolne špagete. Za začetek ne smete skopariti ne z vodo ne s soljo. Za vsakih sto gramov (suhih) špagetov potrebujete vsaj liter vode, za vsake tri litre vode pa okoli 10 gramov soli.

Vodi ne dodajajte olja Špagete dajte v vodo šele, ko ta močno vre. Da bi se izognili pljuskanju vrele vode in opečenim prstom, špagete v vodo spustite tako, da snop špagetov držite na enem koncu, drug konec potopite v vodo in jih počasi spuščajte vanjo, ko se mehčajo. Ko so špageti v vodi, posodo pokrijte, da bo voda hitreje spet zavrela, takrat pa jo spet odkrijte. Se vam zdi, da kaj manjka? Tako je, nikjer ni omenjen dodatek olja vodi, ki naj bi preprečevalo, da se testenine ne bodo sprijele. Če bo voda močno vrela, se to tudi brez olja ne bo zgodilo, sploh če špagete med kuhanjem nekajkrat nežno premešate.

Prihranite vodo, v kateri so se špageti kuhali Na embalaži je navedeno, kako dolgo je treba izbrano vrsto špagetov kuhati, za vsak primer pa tudi sami preverite, kdaj so dovolj kuhani – to bo takrat, ko bodo zmehčani in voljni, a še vedno čvrsti na ugriz. Al dente, torej. Ko špagete odcedite, prihranite malo vode, v kateri so se kuhali. To pokuhajte v omaki, s katero boste prelili špagete – zaradi škroba v vodi bo bolj kremasta in predvsem okusna.

Špageti z brokolijevim pestom

400 gramov suhih špagetov 1 kilogram brokolija 50 gramov pinjol pol stroka česna 2 decilitra olivnega olja 60 gramov parmezana svež čili

Zavrite vodo in skuhajte špagete.

Medtem cvetove brokolija očistite in večje razrežite na polovice ali četrtine. V posodo nalijte za dva prsta vode, posolite, zavrite, vanjo stresite brokoli in pokrijte. Na pari kuhajte okoli pet minut oziroma dokler se brokoli ne zmehča. S kuhinjskim mešalnikom ga skupaj s pinjolami, česnom, decilitrom olja in dvema žlicama vode, v kateri so se kuhale testenine, spasirajte v grob pire. Temu primešajte še nastrgan parmezan in preostanek olja.

Kuhane špagete zmešajte z brokolijevim pestom, po okusu dosolite in popoprajte. Naložite na krožnike in potresite z nasekljanim čilijem.

Ne spreglejte