Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 6. 2017,
13.18

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogočajo Ljubljanske mlekarne

Foto: Thinkstock

Video: YouTube

Natisni članek

mleko kava Ljubljanske mlekarne alpsko mleko advertorial

Petek, 23. 6. 2017, 13.18

2 meseca, 1 teden

Malce drugačno slikarsko platno

Vsebino omogočajo Ljubljanske mlekarne

Foto: Thinkstock

Video: YouTube

Imamo čajno žličko, kovinsko palčko, mlečno peno, jedilne barve in kavo ali kakav. Kaj bomo danes ustvarjali in potem s slastjo popili?

kava mleko latte art | Foto:

Skuhati dobro kavo je že prava umetnost sama po sebi, ki je dobila svojo nadgradnjo. Umetnost risanja z mlečno peno je obsedla bariste po vsem svetu, zato predstavljamo osnovne tehnike slikanja, s katerim lahko vsaka skodelica kave ali kakava postane prava umetnina.

Tako imenovani latte art je nova umetnost, ki je iz občasnih srčkov na mlečni peni prerasla v sofisticirano spretnost. Tako lahko skodelico kave ponudimo kot slasten umetniški izdelek.

Zakaj si ne bi tudi v udobju doma pripravili skodelico kave za odrasle in skodelico kakava za otroke, ki bo vsem narisala nasmeh na usta? Tako bomo še bolj utrdili prepričanje, da kava ni samo kava, je obred, ki nam polepša dan.

Ustvarjalna avantura za slasten požirek

Za pravo ustvarjalno dogodivščino pripravimo nekaj osnovnih potrebščin:

#1: Spenimo mleko

kava mleko latte art | Foto:

Čvrsta pena je tista pika na i, ki vsako kavo naredi še bolj slastno, kot v resnici je. Iz polnomastnega mleka naredimo gostejšo kremo. Najlažje mleko spenimo s šobo za penjenje. V vrček za mleko s šobo toliko časa dovajajmo paro, da bo pena narasla na dvojno količino mleka, ki pa ga ne smemo zavreti, sicer se bo pena razpustila.

Peno lahko naredimo tudi v mikrovalovni pečici, in sicer tako, da lonček za mleko napolnimo do polovice in ga pol minute segrevamo. V tem času se dvigne pena, ki se pri robu lončka "ustavi". Za penjenje lahko uporabljamo tudi lončke za penjenje mleka, pa tudi metlice za penjenje mleka.

Okus, ki ga imate radi Alpsko mleko | Foto:

Prepoznaven okus in kakovost sta tisto, zaradi česar je Alpsko mleko že od nekdaj nekaj posebnega. Na voljo je z različnimi vsebnostmi mlečnih maščob, v treh okusih (vanilja, čokolada, lešnik), z dodatki vitaminov, mineralov, s kalcijem in maščobami omega 3 (Moj ritem, Objem zdravja, Trden korak) ter brez laktoze pod imenom Lahkoten dan. Kljub raznolikosti izdelkov Alpsko mleko ohranja okus, ki ga poznamo že od leta 1967.

Prav ta okus je tisti, ki je najboljši za domačo mizo, naj bo v kombinaciji s kakavom, v kavi ali smutiju, kot sestavina v vašem najljubšem pecivu ali preprosto kot kozarec čistega Alpskega mleka.

#2: Začnimo ustvarjati

Najlažje bomo slikali, če bomo mleko vlivali iz vrčka s kljunčkom. Z gosto, dišečo kavo ali kakavom napolnimo skodelice in začnemo ustvarjati z vlivanjem kremaste pene.

Ker vaja dela mojstra, si takšno umetnino privoščimo večkrat. Privoščimo si čim več eksperimentiranja, pa bomo kmalu postali mojstri kot profesionalni pripravljavci kave oziroma bariste.

3# Izberimo motiv

kava mleko latte art | Foto:

Vzorček lahko narišemo s kovinsko palčko ali kar z zobotrebcem, ki ga pomočimo tako globoko v kavo, da bo ta pritekla na gladino pene in začela puščati sledi na belem mlečnem slikarskem platnu.

Čeprav se nam bo na začetku gotovo malce tresla roka, so srčki in cvetlični motivi lahko prave mojstrovine že pri prvem poskusu.

Za cvetlico: pene ne vlijemo naravnost po kavi, ampak vlivamo v cikcaku ter vzorec "prerežemo" z ravno linijo pene.

Za srček: peno vlijemo v obliki kroga, ki ga nato prepolovimo z ravno linijo.

Še nekaj ilustracij za navdih:

Na mlečno peno lahko rišemo tudi s čokolado:

… Ali pa v mleko dodamo nekaj kapljic barve za živila:

Majhni ustvarjamo, veliki zrastemo otrok, merjenje višine | Foto:

Ljubljanske mlekarne organizirajo projekt Majhni ustvarjamo, veliki zrastemo, s katerim spodbujajo otroško ustvarjalnost. V okviru projekta bo na prodajnih mestih potekala simpatična nagradna igra, kjer bodo na voljo brezplačni metri za merjenje višine otrok. Otroci in njihovi starši bodo meter lahko vzeli domov in tako spremljali, kako hitro rastejo.

V okviru projekta bo izvedena tudi dobrodelna akcija v sodelovanju z ZPMS. Za 50. rojstni dan Ljubljanskih mlekarn bodo 50 otrok iz socialno ogroženih družin peljali na počitnice v Kranjsko Goro, kjer se bodo v sproščenem in razigranem okolju zabavali in ustvarjali ves teden.

 

Ne spreglejte