Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 1. 2015,
15.17

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vino ocenili smo cviček

Četrtek, 29. 1. 2015, 15.17

4 leta, 5 mesecev

Kamor stopi slovenska noga, se pije cviček

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Avstraliji pridelujejo vino iz grozdja, ki je zraslo na potomki stare mariborske trte.

Kaj slovenski izseljenci iz stare domovine prenesejo v novo? Stereotipno bi veljalo, da polko in potico, a avstralski Slovenec Vinko Rizmal je v novo domovino prinesel trto. In to ne katerekoli trte, temveč potomko najstarejše trte na svetu, slavne, 400 let stare mariborske modre kavčine oziroma žametne črnine. Zdaj vsako leto tam doli v Avstraliji organizira trgatev in naredi to nenavadno vino.

Mariborsko darilo avstralskim Slovencem Kot so zapisali v časopisu The Australian, se je zgodba začela leta 1998, ko sta z ženo pila pivo, ob tem pa se jima je utrnila misel, da so Slovenci v resnici bolj kot s pivom povezani s trto. Zdelo se jima je, da bi slovenska trta lahko povezovala rojake na obeh straneh zemeljske oble. Nagovorila sta veljake obeh mest, da so se spoprijateljili in Mariborčani so v Avstralijo kot darilo poslali cepič stare trte. Da sta trto lahko posadila, je morala biti dve leti v karanteni, taki so namreč avstralski zakoni o vnosu tujerodnih rastlin. Nato pa sta jo sta zasadila v Monbulku blizu Melbourna, kamor sta se priselila leta 1967. Njuno mesto je v dolini Yarra, ki velja za eno najpomembnejših vinorodnih območij v Avstraliji.

Vino, ki spominja na cviček Sčasoma je iz enega cepiča nastalo sto trt in po skoraj desetletju je bil vinograd nared za prvo resno trgatev in pridelavo vina. Vinski pisec časopisa The Australian je vino letnika 2013 opisal kot "bledo, bolj rožnato kot rdeče, sveže in cvetlično, s prijetno kislostjo". Vinko mu je razložil, da je takšno kot cviček zato, ker modro kavčino zmešajo s sauvignonom in ščepcem shiraza.

Kot še omenja avstralski pisec, so vina iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske trenutno hit med avstralskimi vinskimi poznavalci, ki iščejo eksotična in obskurna vina. Malo je sicer verjetno, da bi okoli 200 litrov avstralskega vina z mariborskim poreklom, kolikor ga letno pridelajo, postalo znamenito tudi v Avstraliji, a če ne drugega, je vse skupaj zabavna zgodba, ki dokazuje, da kamor stopi slovenska noga, se pije cviček.

Sutor White 2011

Kmetija Sutor (sutor je latinsko ime za obrt) leži v vasi Podraga v Vipavski dolini. Dolgoletno tradicijo predanosti delu in ljubezni do zemlje, usmerjenost k perfekciji in vinsko strast zdaj nadaljuje sin Mitja, ki ostaja zvest načelom svojih prednikov. Imajo 4,5 hektarja vinogradov, v katerih so zasajene predvsem bele sorte, kot so chardonnay, malvazija, sauvignon, in merlot. Njihova vina so poštena, strukturna in s polno mero elegance.

Pogoji, kot jih ima kmetija Sutor v Vipavski dolini, so idealni za pridelavo aromatičnega vina. Temperaturna razlika med dnevom in nočjo je tista, ki vpliva na svežino in aromo. Višja ko je razlika, bolj se ta dva segmenta izrazita. Novost v ponudbi vin kleti Sutor je White oziroma belo, zvrst dveh regionalnih sort, ki sta se dobro prilagodili na vipavsko podnebje. Malvazija da vinu cvetlične arome, breskev rahlo pikantnost, rebula pa prispeva svežino in aromo citrusov.

Vino je svetlozlate barve, s poudarjenim nosom, ki je dokaj pester. Je prefinjeno, elegantno in dolgo. Na nosu je mogoče občutiti zrelo belo sadje in začimbe, v ustih pa eleganco, uravnoteženo kislino z zelo dolgim, mineralnim in čistim pookusom.

Izjemna spremljava k temu vinu bodo dišeči zelenjavni krožniki, morske jedi, teletina in starani siri.

Sorta: zvrst rebule in malvazije Stopnja alkohola: 13,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 14,50 evra

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte