Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 9. 2015,
13.07

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vikend kosilo recept

Petek, 4. 9. 2015, 13.07

8 let, 2 meseca

Kako smo zaradi sira nabirali robidnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Včasih se morajo stvari v zvezi s hrano preprosto zgoditi. Lahko razmišljate, da bi bilo fino, če bi nekaj skuhali, pa se nikakor ne lotite posla.

Pri nas je bilo tako z robidnicami. Čeprav jih vsak večer med sprehodom pridno zobamo z grmičevja, je ideja o marmeladi iz robidnic ostala le izrečena in nikoli uresničena ideja. Dokler …

Dokler nismo šli na Učko. Kot pravi Slovenci smo, namesto da bi poležavali na plaži, odšli na hrib. Učka očara z razgledom, divjo lepoto in ovčjim sirom. Le v eni hiši v sicer opuščeni vasi vsako poletje na planino ženejo ovce, mleko pa takoj spremenijo v sir.

Ko se srečata šarplaninska in istrska tradicije sirarstva Zgodba tega sira je res čudovita. Družina Maliki, ki ga proizvaja, je iz Makedonije. Gospod Maliki je v 60. letih preteklega stoletja slišal, da so na Učki odlični pašniki, ki pa so zapuščeni. Iz vasi Vešala v Makedoniji je s petimi sinovi prišel v najvišjo istrsko vas Mala Učka na 900 metrih nadmorske višine, kupil hišo in kamion ter vzredil čredo 1500 ovac. Tako je nastala neverjetna kombinacija šarplaninske in istrske tradicije sirarstva.

Sir z Male Učke je močnega, skoraj pekočega okusa, ki še dolgo odmeva po ustih. Popoln za kombinacijo z močnim rdečim vinom ali pa sladkim iz robidnic. Ne marmelada ali džem, prav sladko mora biti, tako kot so nam ga stregli srbski prijatelji na krožničku s kozarcem vode. Tako, da so robidnice še skoraj cele, le oblite s sladkobo.

Želja po tej kombinaciji okusov nas je gnala, da smo že skoraj v mraku z lončkom za mleko v eni in kanglico v drugi roki napadli robidovje. To se je izkazalo za precej težje opravilo, kot smo mislili, ker je bilo treba najprej z robidnicami napolniti želodce, šele nato lončke. A ker jih je zdaj po dežju res veliko, je bilo pol ure nabiranja dovolj za tisti kilogram, kolikor smo jih potrebovali.

Obrestovalo se je. Naslednji dan, ko je bilo sladko v kozarcih, je prišla na obisk soseda iz tujih dežel in postregli smo ji s tem učkarskim ovčjim sirom in domačim sladkim iz robidnic. Navdušena nad okusom je začela spraševati, kje se lahko to kupi. Ah, sir družine Maliki žal le na Učki, sladko iz robidnic pa v domači kuhinji, a samo, kadar je hladilniku pravi sir. Verjetno bo to naslednjič šele prihodnje leto.

Sladko iz robidnic

kilogram robidnic kilogram in pol sladkorja skodelica vode

Robidnice preberite, poškodovane odstranite. Operite jih na cedilu in dobro odcedite. V globok lonec najprej dajte plast robidnic in jih posujte s sladkorjem. Postopek ponovite, dokler ne porabite vseh robidnic in sladkorja. Posodo pokrijte s krpo in pustite čez noč. Naslednji dan med robidnice nalijte skodelico vode in kuhajte na zmernem ognju. Kuhajte približno 40 minut, peno, ki nastaja, pa sproti odstranjujte. Ne mešajte, če je treba, posodo le pretresite. Ko je sladko gosto, ga odstavite z ognja, pokrijte z mokro krpo in pustite, da se ohladi. Hladnega nalijte v vroče kozarce in zaprite.

Tradicionalno se sladko postreže na krožniku z vodo in kavo. A prav sladko iz robidnic je odlično v kombinaciji s sirom. Seveda pa se lahko uporablja tudi kot marmelada za palačinke ali na kruhu.

Ne spreglejte