Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 7. 2015,
14.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vikend kosilo recept kebab

Petek, 31. 7. 2015, 14.07

8 let

Kako doma narediti kebab

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nisem ljubiteljica hitre prehrane, a dobri šavurmi se težko uprem. Še dobro, da jih pri nas ni, vsaj ne takih, kot bi jih želela jesti.

A naj najprej razčistimo s terminologijo: döner kebab v turščini in posledično v Evropi označuje na veliko nabodalo nabodeno meso, ki se počasi peče, nato pa ga postrežejo bodisi na krožniku ali zavito v kruh. Toda kebab v arabskih deželah pomeni vse, kar je iz mletega mesa, se pravi tudi čevapčiče in podobne mesne pripravke, meso na nabodalu pa je šavurma ali šavarma.

No, v resnici so njihove šavurme veliko bolj okusne kot naši instant dönerji neposredno iz nemške tovarne. Tam se v prodajalnah šavurme potrudijo, da sami začinijo in naložijo meso na nabodalo ter ga bogato obdajo še z mastjo. In to še zdaleč nista samo piščanec in govedina, ampak je tudi kakšna konkretna ovca. Pravzaprav je bila ena najbolj okusnih šavurm, kar sem jih jedla, ovčjih, kar je presenetljivo, saj pri nas ovčetina velja za manjvredno smrdljivo meso.

Šavurmo lahko spečete tudi v pečici Pri nas doma je tako, da občasno zaveje veter domotožja polovice naše družine in potem je treba nemudoma po meso za šavurmo. In vseh 500 začimb, ki jih potrebujete za marinado. Nato se seklja, tre, meša, počiva, naslednji dan pa nabada na paličice za ražnjiče, da nastane stožec cedečega se mesa, na vrhu katerega je zaboden še paradižnik, tako kot v kakšni bližnjevzhodni šavurdžinici. Taka mini šavurma se peče v pečici. Medtem se pripravijo vsi dodatki: jogurt s kuminom (ne kumino!) in kumarami, humus, zelje z mletim čilijem in limono, čebula s sezamom, na rezance narezana solata in nasekljan peteršilj. Speče se še ploščati kruh in domotožje je potolaženo.

Za vse druge pa je to ravno prav eksotična poslastica.

Piščančja šavurma

pol kilograma piščančjega fileja pol skodelice limoninega soka pol skodelice olja pol narezane pomaranče 3 stroki stisnjenega česna pol žličke zmletega kardamoma pol žličke kumina pol žličke mletega cimeta pol žličke mletega koriandra košček drobno nasekljanega ingverja pol žličke kurkume pol žličke kajenskega popra pol žličke mletih klinčkov sol grški jogurt

Meso narežite na tri centimetre široke trakove. Dajte v skledo, posolite in prelijte z limoninim sokom in oljem. Dodajte stisnjen česen, nasekljan ingver in pomarančo, ki jo lahko pomečkate z rokami. Vse začimbe zmešajte. Kardamom, cimet, koriander in klinči so najboljši, če jih cele strete v terilniku. Začimbe potresite po mesu in dobro premešajte. Dodajte še grški jogurt, še enkrat premešajte in vse pustite čez noč v hladilniku.

Naslednji dan pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Na dno pečice dajte velik pekač in ga obložite z aluminijasto folijo. Na sredino dajte rešetko. Tri paličice za ražnjiče namočite v vodi in jih navpično zataknite v pokrov kozarca za kumarice. Na palice natikajte meso, tako da dobite stožec. Tako malo šavurmo pokončno postavite na rešetko v pečici in pecite približno od 20 minut do pol ure. Pečeno meso odstranite s paličic in ga s poljubnimi dodatki zavijte v ploščat kruh ali pa v tortilje.

Na isti način se lahko pripravi tudi goveja šavurma. Meso v obeh primerih lahko popečete tudi v ponvi.

Ne spreglejte