Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 5. 2014,
15.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Brazilija kulinarika hrana

Ponedeljek, 12. 5. 2014, 15.09

6 let, 6 mesecev

Kaj in kako se jé v Braziliji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dolgo smo jih poznali le po nogometu in manekenkah, zdaj pa se Brazilci v ospredje vse bolj prebijajo tudi s svojo kulinariko.

Še pred kratkim bi ob pojmu brazilska hrana vsakdo le skomignil z rameni. Poznali smo capirinho, kaj Brazilci jedo, pa je vedel le malokdo. A še preden se je začel svet vrteti okoli letošnjega svetovnega nogometnega prvenstva in posledično vsega, kar je povezano z Brazilijo, se je začela prebujati tamkajšnja kulinarična scena. Eden tistih, ki so najbolj zaslužni za to, da se je začelo govoriti o brazilski hrani, je Alex Atala, kuharski mojster iz Sao Paula, ki pozornost vzbuja tako s svojim videzom kot jedmi, ki jih postavlja na mizo.

Iz amazonskega pragozda na krožnik Karizmatični 45-letnik je naredil edino logično potezo in se po sestavine odpravil v največjo shrambo na svetu – amazonski pragozd. Ta skriva sestavine, za katere večina sveta do zdaj ni še niti slišala, kaj šele, da bi jih okusila, in nič čudnega ni, da je Atala s svojo kuhinjo navdušil tako goste kot kritike. Kje drugje pa še kuhar z jedjo omrtviči vaš jezik?

Alex Atala je letos ob razglasitvi 50 najboljših restavracij na svetu pobral nagrado za najboljšega kuharja po izboru stanovskih kolegov, njegovo restavracijo D.O.M. v Sao Paulu pa so razglasili za sedmo najboljšo na svetu in najboljšo v Južni Ameriki. Pohod Brazilije kot nove kulinarične velesile je ob tem napovedala tudi kuharska mojstrica Helena Rizzo, prav tako iz Sao Paula, ki so jo na istem izboru razglasili za najboljšo kuharico na svetu.

Mojstri žara Brazilija pa ni v modi le v visoki kulinariki, vse bolj priljubljena je tudi tamkajšnja "ljudska" hrana. Za nacionalno jed Brazilije velja feijoada, enolončnica iz fižola in kosov svinjskega ali govejega mesa, so pa tudi mojstri žara, ki mu pravijo churrasco – meso nataknejo na nabodala in jih kot velike ražnjiče pečejo nad razbeljenim ogljem.

Tudi Brazilci imajo svoje vino Glavni brazilski napitek je seveda kava, glavna alkoholna omama pa je cachaça, žganje iz sladkornega trsa, s katerim je zmešan tudi najbolj znan brazilski koktajl, capirinha. Ne nazadnje pa so Brazilci tudi vinarji, sicer ne v takšnem obsegu kot sosedje Argentinci in Čilenci, pa vendar. Večina vinarjev je skoncentriranih povsem na jugu Brazilije, še posebej razvita pa je pridelava penečih vin.

Ješ, dokler ne omagaš V Braziliji so zelo priljubljene tako imenovane restavracije all-you-can-eat, kjer lahko za določen znesek ješ tako dolgo, dokler ne omagaš. Takšnim lokalom Brazilci pravijo rodizio, v njih pa natakarji jedi (v glavnem meso) z žara prinašajo k mizi, dokler jim gostje ne signalizirajo, da je bilo dovolj. Tovrsten lokal so pred nekaj meseci odprli tudi v Ljubljani, kmalu pa naj bi se mu v strogem središču mesta pridružila še ena brazilska restavracija. Pozabite Gisele Bündchen, zdaj se navdušujemo nad njihovo hrano!

Ne spreglejte