Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 8. 2013,
10.58

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recept bučke burek

Torek, 27. 8. 2013, 10.58

5 let, 9 mesecev

Invazija bučk: specite burek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Čas kislih kumaric v medijih počasi mineva, ker se menda pripravlja vroča jesen. Dobesedno pa še traja, ker kumarice na vrtovih še kar rastejo in jih gospodinje pridno vlagajo ali delijo prijateljem. Da bo mera polna, pa je zdaj nastopila še invazija bučk.

Poplavi kumaric so se pridružile še bučke. Vseh oblik in velikosti. Rastejo vam na vrtu, dobite jih od tete, sosede, prijateljic, ponujajo vam jih celo znanci. Avgusta je vedno tako: invazija bučk. Ob tem se človek vpraša, koliko bučk lahko poje povprečen Slovenec. Če bi se res držali načel sezonskega prehranjevanja, bi zdaj dan za dnem jedli ocvrte bučke in solato iz kumaric ter paradižnika. Verjamem, da marsikdo to res počne, ker je to pač vse, kar ima.

Je pa enoličnost dobra za inovativnost. Najlažje je sicer vztrajati pri preizkušenih receptih, toda zakaj ne bi ponovno izstopili iz cone ugodja? Ali bi mož in otroci jezno odšli od mize, če bi jim en dan namesto ocvrtih bučk ponudili bučkin karpačo? In zraven recimo najstniški hčerki dejali, da to dobro vpliva na telesno težo.

Spet drugič bi mogoče bučkino juho začinili z ostro papriko in jo spremenili v afrodiziak za moža. Ali pa bučko naribali v testo za pakoro in pripravili eksotično večerjo. Lahko pa so bučke tudi samo nostalgično zavite v burek. Kakorkoli, so še uporabne. V kriznih časih je treba pojesti, kar imamo. Pa čeprav bo to mesec bučk.

Burek iz bučk

 | Foto: zavitek vlečenega testa

tri srednje velike bučke

pol kilograma nepasirane skute

lonček kisle smetane

jajce

zavitek sira feta

ščep mletega muškatnega oreha

sol, poper

olje

Bučke naribajte in posolite. Pustite, da stojijo deset minut, nato jih ožemite. V skuto vmešajte kislo smetano, jajce, nadrobljen sir feta, vmešajte ožete bučke, posolite, popoprajte in začinite z mletim muškatnim oreščkom. Pekač naoljite in vanj položite list testa, tako da sega čez rob pekača. Naložite nekaj žlic nadeva, prekrijte z novim listom testa, pokapajte z oljem in ponovno naložite nekaj žlic nadeva. Nadaljujte, dokler ne porabite vsega nadeva. Vrhnjo plast testa namažite z jajcem in pecite pol ure na 180 stopinjah. Burek lahko postrežete vroč ali hladen s kozarcem jogurta ali kot prilogo mesu.

Ne spreglejte