Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2013,
12.59

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recept sladica biskvit torta grozdje

Torek, 1. 10. 2013, 12.59

1 leto, 2 meseca

Grozdje ni le za vino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Domače grozdje, takšno, ki raste pred hišo na brajdi, lahko uporabimo tudi v kuhinji.

Začetek oktobra je čas, ko so vsi hladilniki polni grozdja. Grozdje iz vinograda gre naravnost v vino, grozdje z domačih brajd, ki ni najbolj posrečeno za vino, pa zasuje hladilnike vseh znancev in prijateljev tistih, ki imajo pred hišo trto ali dve. Kaj lahko naredimo s tem grozdjem?

Najboljša rešitev je sok. Kuhanje grozdnega soka je zaposlitev za celotno družino, saj je treba jagode specljati, prebrati, prekuhati, scediti in ustekleničiti. Ob tem imajo vsi v družni vijoličaste prste, saj žametna črnina ali izabela, ki sta najbolj okusni sorti grozdja za sok, puščata barvo. Toda vonj, ki zajame kuhinjo in se razširi po stanovanju, je tako omamen, da vas z lahkoto zapelje v jesen. Okrogel je in žameten, sladkast, z rahlo kiselkasto noto, prav tak, kot je pozneje gost in žlahten sok.

Kaj dlje od tega pa domišljija porabe svežega domačega grozdja ne seže. Pri nas ni v navadi, da bi grozdne jagode posipali po piščančji solati. Ali jih vkuhavali v marmelado. Kaj šele, da bi grozdne jagode oblekli v roquefort in mandlje ter jih spremenili v luksuzno predjed. Nikakor nam tudi ne pade na pamet, da bi iz grozdja spekli sladice. V resnici pa je grozdje, ki nima pečk, z biskvitom zelo okusno, nekje med češnjami in borovnicami. V Toskani je taka torta iz grozdja celo tradicionalna prehrana ob trgatvi, saj na ta način porabijo manjše ali poškodovane jagode, ki ne bodo šle v vino. Torej – brž po tisto škatlo sosedovega grozdja. Namesto v obliki torte lahko to sladico spečete tudi kot mafine.

Biskvitna torta z grozdjem dve jajci dve tretjini skodelice sladkorja štiri žlice masla četrtina skodelica olivnega olja tretjina skodelice mleka skodelica in pol moke pol žličke vaniljevega ekstrakta tri četrtine žličke pecilnega praška ščep soli sok ene limone sok ene pomaranče dve skodelici grozdnih jagod brez pečk

Jajca in sladkor penasto umešajte. Dodajte maslo, mleko, olje in vaniljev ekstrakt ter posolite. Moko zmešajte s pecilnim praškom in vmešajte v preostalo maso. Dodajte sok limone in pomaranče in vse skupaj zmešajte v gosto testo. Model za torte ali šarkelj namažite z margarino in pomokajte. Tri četrtine grozdnih jagod pazljivo umešajte v testo. Testo dajte v pekač in pecite 15 minut na temperaturi 175 stopinj. Nato na vrh biskvita potresite še preostale grozdne jagode. Pecite še 40 minut. Ohlajeno pecivo lahko potresete z mletim sladkorjem in postrežete s čajem ali kavo.

Ne spreglejte