Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 2. 2011,
13.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 24. 2. 2011, 13.31

8 let

Filmska večerja za noč oskarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav bo v našem časovnem pasu podelitev precej pozno (oziroma zgodaj), jo lahko vseeno poskusite pričakati s prav posebno večerjo.

Revija Esquire je sestavila meni, ki ga zaznamujejo jedi iz nekaterih najbolj slovitih filmov. Koktajli Že popoldan si privoščite koktajl ali dva. Najboljša izbira bosta vesper martini, ki ga z besedami "Tri merice Gordona, eno vodke, pol merice Kina Lillet, pretresi z ledom in nato dodaj košček limonine lupine," naroči Daniel Craig v bondijadi Casino Royale, ali koktajl white russian iz Velikega Lebowskega, ki je iz vodke, na pol stepene sladke smetane in kavnega likerja. Kanapeji Kot prigrizek lahko ponudite kaviar, nad katerim se je zmrdoval Tom Hanks v filmu Velik, ali pa 50 trdo kuhanih jajc, ki jih je zaradi stave vase zbasal Paul Newman v drami Cool Hand Luke. Dobra izbira so tudi majhni sendviči s piščančjo solato, ki jih v Pet lahkih komadov naroči Jack Nicholson.

Testenine Če se želite res postaviti pred svojimi gosti, poskusite pripraviti timballo, kot jo v svoji restavraciji v New Jerseyju strežeta Tony Shalhoub in Stanley Tucci v filmu Big Night. To je sicilska jed, nekakšna lazanja iz plasti makaronov, sira in mesa, recept zanjo pa lahko najdete v kuharski knjigi, ki jo je napisala mama igralca Tuccija. Če se vam zdi, da tako zapletene jedi ne boste znali pripraviti, se lahko lotite domačih njokov. Kako jih narediti, se naučite od Andyja Garcie, ki v tretjem delu Botra to veščino pokaže Sofiji Coppola.

Solata Najbolj znani hollywoodski solati sta Caesar in Cobb. Prva je nastala poleti leta 1924 v restavraciji Caesarja Cardinija v mehiškem mestu Tijuana. Tam so se med prohibicijo zbirale in popivale vse velike filmske zvezde, ki so recept za solato odnesle nazaj čez mejo v ZDA. V izvirno solato Caesar gredo zelena solata, česen, popečen kruh, parmezan, kuhana jajca, oljčno olje in worcesterska omaka, pozneje pa so začeli dodajati tudi inčune. Solata Cobb pa je nastala v hollywoodski restavraciji Brown Derby, ko je lastnik Robert Cobb preprosto uporabil vse, kar mu je ostalo v hladilniku, in namešal solato iz avokada, zelene solate, trdo kuhanega jajca, sira roquefort in šunke.

Glavna jed Najbolj ambiciozni se lahko izkažete z reprodukcijo večerje iz Babettine pojedine, kjer nekdanja vodja kuhinje v pariškem Café Anglais prebivalcem osamljene danske vasice pripravi gurmansko pojedino: želvjo juho, ajdove bline s kaviarjem in kislo smetano, prepelico v listnatem testu z gosjimi jetri in omako iz tartufov, belgijsko endivijo z orehi in solatnim prelivom, sir s plemenito plesnijo ter rumov biskvit s figami in karameliziranim sadjem. Če pa se vam naštete jedi zdijo prezahteven projekt, lahko preizkusite enega najljubših kanibalskih receptov Hannibala Lecterja: "Njegova jetra sem pojedel s fižolom in dobrim chiantijem."

Vino Edino vino, ki ga v komediji Sideways pije Paul Giamatti, je modri pinot iz Santa Barbare: "Če kdo naroči merlot, grem. Ne bom pil jebenega merlota!" Ko so začeli ta film predvajati, je prodaja modrega pinota v ZDA dejansko zrasla, povpraševanje po merlotu pa je padlo.

Sladica Očitna izbira je čokolada, s katero skrivnostna Juliette Binoche v Čokoladi obnori majhno francosko mestece.

Digestiv Ko se odločate za kozarček žganja, ki bo pika na i popolni večerji, lahko brez odlašanja ponudite konjak. A pazite, da bo res dober konjak, sicer ste lahko deležni opazke, kot jo v Goldfingerju izreče Sean Connery: "30 let star, slabo zmešan in s preveč Bon Boisa", pri čemer je Bon Bois vinorodno območje v pokrajini Cognac, s katerega prihaja vino slabše kakovosti.

Ne spreglejte