Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 3. 2017,
15.09

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Irska dan svetega Patrika viski pivo recept

Petek, 17. 3. 2017, 15.09

11 mesecev, 1 teden

Dan svetega Patrika: izgovor, da kuhate s pivom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
dan svetega Patrika | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Letos je dan svetega Patrika, irski nacionalni praznik, v petek, kar je odlična priložnost, da se ves konec tedna posvečate alkoholnim pijačam. Pa ne v kozarcu, ampak na krožniku.

Slovenci imamo radi praznike, pa naj bo to valentinovo ali noč čarovnic. Če je praznik povezan s popivanjem, ga imamo še toliko raje. Nič čudnega torej, da je med najbolj priljubljenimi uvoženimi prazniki dan svetega Patrika, irskega zavetnika, ki je na tem zelenem otoku (pa tudi v kanadski provinci Nova Fundlandija in Labrador) dela prost dan. V drugih delih sveta imamo to srečo, da letos pade na petek.

Veselica, ki se bo vlekla ves konec tedna

Čeprav irske oblasti poudarjajo, da je to dan praznovanja irske kulture, cerkveni možje, tako katoliški kot aglikanski, pa, da je to pomemben cerkveni praznik, je dan svetega Patrika povezan predvsem s popivanjem. In ta del praznovanja smo z veseljem posvojili tudi Slovenci. V Ljubljani, na primer, prirejajo že šesti tradicionalni "pub crawl", obhod petih najbolj znanih ljubljanskih pubov, v katerih je treba seveda spiti vsaj eno (irsko) pijačo. Trajal bo kar ves konec tedna.

Ker pa ministrstvo za zdravje opozarja, da prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju, mi predlagamo nekoliko drugačno praznovanje 17. marca. S hrano, seveda, ki ji irski predznak daje pivo.

Sirni namaz s pivom

Postrezite ga s krekerji ali popečenim kruhki kot predjed oziroma prigrizek ob pijači, ostanki pa bodo v hladilniku zdržali do dva tedna.

sirov namaz | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock 900 gramov zorjenega, aromatičnega sira, kot je čedar

1 majhna čebula

2 stroka česna

350 mililitrov jantarnega ali rdečega aleja

čilijeva omaka (po okusu oziroma toleranci na pikantnost)

ščep mlete sladke paprike

sol in poper

Vse sestavine razen piva ter soli in popra zmešajte v kuhinjskem mešalniku pri nizki hitrosti. Nato postopoma prilijte pivo in pri visoki hitrosti zmešajte, da dobite kremasto zmes. Solite in poprajte po okusu, nato pa namaz pokrijte in za dve uri pustite počivati v hladilniku.

Kisle kumarice v pivskem testu

Ocvrte kisle kumarice? Ne zmrdujte se, dokler jih ne poskusite! Postrezite jih kot prigrizek ali prilogo, ob njih pa se bo odlično obnesla hrenova omaka.

500 gramov kislih kumaric ocvrte kisle kumarice | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

1 jajce

330 mililitrov svetlega piva

1 jušna žlica pecilnega praška

1 čajna žlička soli

200 gramov moke

olje za cvrtje

Kumarice narežite na kolobarje in osušite na kuhinjskih brisačkah. V veliki posodi zmešajte jajce, pivo, pecilni prašek in sol, da dobite gladko in enotno zmes.

V nekoliko globljo ponev nalijte za tri ali štiri centimetre olja in ga segrejte na zmernem ognju. Rezine kumaric, pomočene v testo, cvrite od tri do štiri minute oziroma dokler niso zlatorumene.

Piščanec na pločevinki piva

Če prvič slišite za peko piščanca, nataknjenega na pločevinko piva, se vam bo postopek verjetno zdel bizaren. A zagotavljamo vam, da tako sočnega pečenega piščanca še niste jedli.

2 jušni žlici soli piščanec na pločevniki | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

pol jušne žlice rjavega sladkorja

1 čajna žlička mlete dimljene paprike

pol čajne žličke suhega majarona ali origana

pol čajne žličke suhega timijana

pol čajne žličke mletega popra

2 zdrobljena lovorjeva lista

1 piščanec (okoli 1,5 kilograma)

330-mililitrska pločevinka piva (najbolj priporočljiv je rjavi ale, a lahko uporabite katerokoli pivo)

Priprava

Vse sestavine razen piščanca in piva zmešajte. S to mešanico piščanca natrite zunaj in znotraj, nato pa ga dajte v vrečko za živila, dobro zaprite in zatesnite ter za 24 ur postavite v hladilnik.

Peka

V pečici prižgite le spodnji grelec in jo segrejte na 170 stopinj Celzija. Iz pločevinke odlijte (ali odpijte) približno tretjino piva, nato pa piščanca nataknite nanjo, tako da bo stal pokonci - noge mu potegnite naprej, da bo bolj stabilen. Postavite ga v plitvo posodo, kamor bosta odtekali voda in maščoba, ter ga prekrijte z aluminijasto folijo. Pecite približno uro in pol, da postane zlatorumen, nato folijo odstranite in pecite še deset minut, da se koža hrustljavo zapeče. Pečenega piščanca pustite počivati kakšnih deset minut, nato pazljivo izvlecite pločevinko in ga razrežite.

Kaj pa sladice?

Za sladki del praznovanja svetega Patrika predlagamo:

Čokoladna torta s pivom in viskijevim prelivom

Rjavčki z viskijem in karamele s pivom

Ne spreglejte