Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2013,
12.55

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bled kremna rezina sladica

Petek, 31. 5. 2013, 12.55

1 leto, 2 meseca

Častitljivih 60 let blejske kremne rezine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sladica, ki je pogosto glavni razlog za obisk Bleda, letos praznuje 60. rojstni dan, v vseh teh letih pa so jih na Bledu spekli že skoraj 12 milijonov.

Ob 60. rojstnem dnevu originalne blejske kremne rezine so na Bledu pripravili kar nekaj novosti. Za družine in tiste malo bolj lačne je v kavarni Park na voljo družinska različica rezine v velikosti štirih navadnih, ljubitelje sladoleda pa bo navdušil sladoled z okusom originalne blejske kremne rezine. Najbolj radovednim so namenjeni vodeni ogledi slaščičarske delavnice, kjer vam bodo razkrili delček skrivnosti o sami pripravi kremne rezine, lahko pa se boste tudi sami preizkusili v veščinah priprave kremnih rezin.

Prirejen vojvodinski recept Recept za originalno blejsko kremno rezino je leta 1953 sestavil slaščičarski mojster Ištvan Lukačević, vodja slaščičarske delavnice v starem hotelu Park, ki se je na Bled priselil iz Sente v Vojvodini. Od tam je prinesel tudi star vojvodinski recept, ki ga je nekoliko priredil, polovico jajčne kreme zamenjal s stepeno sladko smetano in tako ustvaril blejsko rezino.

Sladico še danes pripravljajo po izvirnem receptu, blagovno znamko Originalna blejska kremna rezina pa so tudi zaščitili. Kot pravijo v Sava Turizmu, največ rezin še vedno prodajo v Restavraciji in kavarni Park. Pripravljajo jih vsak dan, ob koncih tedna, ko je na Bledu največ obiskovalcev, pa tudi na vsako uro.

Bližajo se 12-milijontemu kosu Na običajen dan pripravijo od 1.000 do 1.500 rezin, ob koncih tedna tudi do 3.500 in v šestih desetletij jih je nastalo že blizu 12 milijonov. Slaščičarji sicer še vedno pomnijo rekordne konce tedna v poznih 70. letih, ko so na dan spekli tudi po 6.000 rezin. Takrat je namreč Blejsko jezero redno zmrzovalo in privabljalo ogromno obiskovalcev.

Ne spreglejte