Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2013,
13.20

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recept hamburger vegetarijanstvo

Četrtek, 17. 1. 2013, 13.20

2 leti, 11 mesecev

Brezmesni ponedeljek: Vegetarijanski hamburgerji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Morda se hamburgerji s polpetami brez mesa komu zdijo popolnoma nesprejemljiv koncept, a predlagamo, da jih pred končno sodbo poskusite.

Marsikdo se ob besedni zvezi "nadomestek mesa" zgrozi in pomisli na tofu ter druge podobne sestavine, ki naj bi vsaj za silo posnemale okus in teksturo mesa. Vendar pa je popolnoma nepotrebno, da skušamo ustvariti približek mesu – vegetarijanske različice jedi, ki so običajno mesne, so lahko izjemno okusne tudi na povsem svoj način.

Takšne so na primer vegetarijanske polpete, ki v hamburgerjih nadomestijo klasično mesno komponento. Narediti jih je možno iz kopice sestavin, tudi če se izognemo kopijam mesa iz soje, na primer iz stročnic, oreščkov, gob in žitaric. Preostali klasični dodatki v hamburgerjih, kot so sveža zelenjava in razne omake, pa so tako ali tako večinoma vegetarijanski.

Ponujamo vam tri recepte za polpete z različnimi sestavinami, v kakšnem kruhu in s katerimi zelenjavnimi dodatki jih boste postregli, pa je vaša odločitev.

Krompir in zelenjava 600 gramov olupljenega in nastrganega krompirja 3 jajca 2 jedilni žlici moke 400 gramov drobno nasekljane zelenjave (korenje, bučke, koleraba, cvetača) kruhove drobtine (po potrebi) sol, poper in muškatni orešček 3 jedilne žlice nasekljanih oziroma grobo mletih mandljev 3 jedilne žlice nasekljanih oziroma grobo mletih lešnikov olje za cvrtje

Zmešajte krompir, dve jajci in moko, da dobite gladko testo. Če je premehko, dodajte malo krušnih drobtin. Primešajte zelenjavo, začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom in iz zmesi oblikujte osem polpet.

V krožniku zmešajte mlete mandlje in lešnike. Tretje jajce penasto umešajte, z njim premažite polpete in jih potem povaljajte v mešanici oreščkov, ki jo temeljito pritisnite v polpete, da ne bodo odpadali. Panirane polpete cvrite v vročem olju, dokler ne postanejo zlatorjave barve.

Čičerika 400 gramov kuhane oziroma konzervirane čičerike 200 gramov nasekljanih lešnikov 2 nastrgani čebuli 4 nastrgani korenčki 1 nasekljana rdeča paprika 1 jajce 1 jedilna žlica moke timijan, mleta kumina, mleta koriandrova semena, sol in poper olje

Čičeriko v posodi pretlačite skupaj z vsemi sestavinami razen olja. Dobljeno zmes oblikujte v od šest do osem polpet in jih za eno uro postavite v hladilnik. Potem jih premažite z oljem in položite v ogreto žar ponev. Po približno treh minutah jih obrnite in jih popecite še na drugi strani, dokler ne porjavijo.

Rikota, bučke in koruza 100 gramov nakockanega starega kruha 2 jajci 100 gramov rikote oziroma sirarske skute konzerva (okoli 150 gramov) sladke koruze 1 nasekljana bučka polovica drobno nasekljane rdeče paprike 3 jedilne žlice nasekljanega drobnjaka 4 jedilne žlice kruhovih drobtin paprika v prahu, muškatni orešček, sol in poper olje za cvrtje

Jajca penasto umešajte s soljo, poprom, muškatnim oreškom in papriko v prahu, potem pa jih prelijte čez kocke kruha in pustite, da zmes stoji kakšnih 15 minut. Primešajte rikoto, zelenjavo in drobnjak. Postopoma dodajajte kruhove drobtine, dokler zmes ni dovolj čvrsta, da lahko iz nje oblikujete polpete. Pustite, da nekaj minut počiva, potem pa jo oblikujte v osem polpet, ki jih v vročem olju ocvrite na obeh straneh, dokler niso zlatorjave barve.

Ne spreglejte