Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 9. 2013,
13.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recept Provansa zelenjava

Četrtek, 26. 9. 2013, 13.34

8 let

Brezmesni ponedeljek: Ratatouille, provansalska zmešnjava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po tej preprosti zelenjavni enolončnici so poimenovali celo risanko.

Če ste navdušeni nad celovečernimi risanimi filmi, se zagotovo še spomnite risanke, v kateri smo spremljali pustolovščine malega podgančka, ki se trudi postati mojster francoske kulinarike. Ob koncu risanke postrežejo jed, po kateri so jo poimenovali – ratatouille. Videti je zapleteno, izgovori se bolj preprosto – ratatuj –, priprava jedi pa sploh ni težavna. Tudi če se držite zapovedi kuharskega mojstra Joëla Robuchona, da je za dober ratatouille treba vsako vrsto zelenjave najprej skuhati ločeno. "Tako bo vsaka obdržala svoj okus," pravi.

Ratatouille

4 bučke 2 jajčevca 2 rdeči ali rumeni papriki 4 paradižniki 5 žlic oljčnega olja manjši šopek sveže bazilike 1 čebula 3 stroki česna 1 žlica rdečega vinskega kisa 1 žlica sladkorja sol in poper

Paradižnike za 20 sekund potopite v vrelo vodo, potem jih splaknite z mrzlo vodo, olupite, ostranite semena in narežite na kocke. Prav tako na kocke narežite očiščene bučke, jajčevca in papriki.

Na segreto ponev zlijte dve žlici olja in na njem popecite kocke jajčevcev. Stresite jih iz ponve in postavite na stran, ponev spet namastite z žlico olja in popecite nakockane bučke. Ponovite vajo še s papriko. Zelenjave ne pokuhajte preveč.

Nasekljano čebulo pražite okoli pet minut, dodajte strt česen in pražite še kakšno minuto. Primešajte kis in sladkor, zatem še paradižnik in natrgano baziliko. Nato dodajte prej popečeno zelenjavo, posolite in popoprajte ter kuhajte okoli pet minut. Na končano jed natrgajte svežo baziliko, majaron ali peteršilj.

Ratatouille lahko postrežete kot samostojno jed, z rižem ali testeninami, pa tudi s tortiljami ali na popečenih kruhkih.

Ne spreglejte