Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2013,
14.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vino Portugalska

Ponedeljek, 22. 4. 2013, 14.59

6 let, 7 mesecev

Bradati fant iz Doura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Portugalsko, natančneje dolino reke Douro, poznamo po vrhunskih portovcih. A vinogradi na teh strmih pobočjih v sebi skrivajo veliko več.

Slovenija in Portugalska sta si podobni bolj, kot se zdi na prvi pogled. Pa s tem ne mislimo finančnih tegob, s katerimi se obe otepata, ampak vino. Predvsem vrhunsko vino. Tako v Sloveniji kot na Portugalskem je namreč pridelava kakovostnih vin v manjših, zasebnih oziroma družinskih kleteh relativno mlada dejavnost. V Sloveniji zato, ker so se zasebni vinarji šele konec 80. let prejšnjega stoletja začeli iztrgovati iz objema kmetijskih zadrug, za Portugalsko pa je še kakšnih 15 let nazaj veljalo, da so vrhunski le njihovi portovci, medtem ko so bila suha vina bolj kilava.

Novi val vinarjev Potem pa je pet vinarjev, generacija, ki so jo poimenovali fantje iz Doura, to popolnoma spremenilo. Ugotovili so, da je grozdje, ki raste na pobočjih ob reki Douro, primerno tudi za pridelavo suhih vin. Še več, kdor zna, lahko iz njih pridela izjemna vina. In med temi pionirji je tudi Cristiano van Zeller, ki je prejšnji teden svoj pridelek predstavljal na večerji v gostilni Pri Danilu.

Karizmatični vinar je 14. generacija družine z dolgo vinogradniško in vinarsko tradicijo. Prejšnjih 13 se je ukvarjalo izključno s portovci, medtem ko je sam začutil, da je mogoče iz istega grozdja, iz katerega nastajajo tako najboljši portovci, narediti še kaj. "Grozdje iz doline Douro je fantastično za pridelavo suhih vin, a vendar so bila v preteklosti vsa izredno slaba. To vino so pili in, bom brutalno iskren, bruhali le domačini."

Konec 90. let se je podal na samostojno pot, odločen, da bo Portugalski in svetu pokazal, kakšen potencial je v vinogradih doline Doura. Kupil je posestvo Quinta do Vale Dona Maria, ki je bilo v lasti družine njegove žene, obnovil klet in začel eksperimentirati. Ob povezovanju, sodelovanju in izmenjavi idej z drugimi "fanti iz Doura" se je začela portugalska vinska revolucija in na krilih sprememb, ki jih je začel Cristiano s kolegi, se Douro ob portovcih vse bolj uveljavlja tudi s svojimi suhimi vini.

Najbolje ocenjeno portugalsko vino "V dolini Doura imamo več kot 80 različnih sort, tako rdečih kot belih, in to nam daje možnost, da se razlikujemo od konvencionalnih vin iz uveljavljenih sort." V vinogradih Quinta do Vale Dona Maria je tako odkril kar 41 različnih sort, po letih preizkusov, kaj je iz njih mogoče pridelati, pa je prepričal tudi stroko – Robert Parker je Cristianovo paradno rdečo zvrst Quinta do Vale Dona Maria letnik 2009 ocenil s 96 točkami, s čimer je to postalo najvišje ocenjeno portugalsko vino. Morda tudi zato, ker pri Cristianu vse grozdje rdečih sort stiskajo izključno po starem – z nogami.

Ob druženju s karizmatičnim vinarjem se je seveda napolnilo in izpraznilo kar nekaj kozarcev, od bele zvrsti Douro White in sveže rdeče zvrsti Rufo do resnejšega Casal de Loivos in glavnega favorita Quinta do Vale Dona Maria. Cristiano se seveda ni odpovedal pridelavi portovcev, ki so globoko usidrani v tradicijo teh krajev, in za piko na i je bilo treba poskusiti še njegov ruby port, rdeči portovec. Sodba? Strinjamo se s samozavestnim vinarjem, ki zna deliti komplimente: "Slovenija je kot moja vina, ko jo okusiš, hočeš še."

Ne spreglejte