SiolNET. Trendi Kulinarika
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bomo kmalu ostali brez pravega steaka?

3

termometer

 | Foto:
So vam všeč sočni, srednje pečeni argentinski steaki? Na žalost obstaja velika možnost, da jih kmalu, razen v njihovi domovini, ne bomo več jedli.

Prav nobena skrivnost ni, da Argentinci obožujejo svojo govedino, tako statistika pove, da povprečen prebivalec dežele tanga poje okoli 61 kilogramov govejega mesa na leto, kar Argentince uvršča na drugo mesto po porabi govejega mesa na svetu, obenem pa je treba dodati, da pravi prebivalci Argentine uživajo v izredno izvrstnem mesu visoke kakovosti.

Proizvodnja mesa, ki ga pojedo v Argentini, je večinoma domača, le sedem odstotkov mesa izvozijo in prav zato obstaja veliko možnosti, da bomo morali za avtohtono argentinsko meso prav kmalu sesti na letalo in ga uživati le še v Argentini. Leta 2005 je bila država tretja največje izvoznica govedine na svetu, izvozili so ga več kot 882.000 ton in takrat je to znašalo kar četrtino vse proizvodnje mesa v državi. A kaj je stanje spremenilo?

Spremembe so prišle s predsednikom Nestorjem Kirchnerjem, ki je v času svoje vlade dvignil davke s pet na 15 odstotkov z namenom usklajevanja hitrorastočih cen govedine, kar pa je obenem zmanjšalo izvoz in zanimanje lokalnih kmetov. Zdaj sta na pohodu izvoza govedine Urugvaj in Paragvaj, ki sta sosedo Argentino potisnila na deseto mesto držav izvoznic govejega mesa, s tem pa smo tudi po svetu prikrajšanji za kakovostno govedino in pravi argentinski steak, po katerem se nam kaj hitro pocedijo sline.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin