SiolNET. Trendi Kulinarika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Belgijska čokolada v hrvaški Liki

4

termometer

V Liki, sicer najrevnejši hrvaški pokrajini, je belgijska slaščičarka zgodbo filma Chocolat preslikala v resnično življenje.

Christine Scholtes-Covic, mojstrica čokoladnih slaščic, se je pred tremi leti zaljubila v slikovito Liko in se odločila, da se bo preselila iz Belgije in v teh krajih zaživela novo življenje. "Med počitnicami sem obiskala Plitviška jezera, se zaljubila v nedotaknjeno naravo in se preselila na Hrvaško," je svojo odločitev pojasnila Christine. Najprej se je zaljubila v naravo, ko pa je v kraju Rakovica iskala hišo, ki bi jo lahko kupila, se je zaljubila še v moškega, s katerim se je pozneje poročila, in njena usoda je bila zapečatena.

Težave pri odpiranju podjetja Začetki niso bili lahki. V Liki, ki si še vedno ni povsem opomogla po vojni v 90. letih, prevladuje starejše prebivalstvo, ki se le stežka privaja na spremembe oziroma novosti. Tako so bili tudi do Belgijke sprva precej zadržani. Prav tako si ni predstavljala, koliko birokratskih ovir bo morala preskočiti, preden je lahko zagnala lastno podjetje. "Mislim, da bi Hrvaška morala biti bolj odprta in prijazna do tujcev in majhnih podjetij. Za majhno vas ogromno pomeni že, če ustvariš tri ali štiri delovna mesta," je Christine okrcala svojo novo domovino.

"Najboljše iz obeh svetov" Z vztrajnostjo ji je vendarle uspelo in zdaj v svoji delavnici v Rakovici izdeluje čokoladne praline, ki so zmes njenega belgijskega porekla in značilnosti novega okolja, v katerem se je znašla. Christine je svoje čokoladice opisala kot "najboljše iz obeh svetov". Slovito belgijsko čokolado kombinira z lokalnimi sestavinami, kot so sivka, sadje, med, smetana, vino in slivovka.

Ročno izdelane slaščice so si že utrle pot v trgovine v Zagrebu in celo v Beogradu, kot je povedala, pa se zanje zanimajo tudi Madžarskem in v Veliki Britaniji. V Sloveniji jih za zdaj ni mogoče kupiti, obljubila pa je, da bo za slovenske ljubitelje čokoladnih posebnosti kmalu začela delovati spletna trgovina.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin