Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2017,
16.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

vzdrževanje kuhinja nasvet lesena deska kuhinjska deska deska za rezanje

Sreda, 30. 8. 2017, 16.09

6 let, 6 mesecev

Ali tudi vi nevede uničujete svojo kuhinjsko desko?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
kuhinjska deska | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Lesena kuhinjska deska je nepogrešljiv kuhinjski pripomoček. Če je kakovostna in z njo primerno ravnate, vas bo spremljala vse življenje, če pa je ne vzdržujete pravilno, bo hitro neuporabna. To so najpogostejši primeri ravnanja, s katerim jo nevede uničujete.

Napaka št. 1: deske pred prvo uporabo niste primerno zaščitili

Novo leseno rezalno desko je treba najprej primerno pripraviti za uporabo, da ne bo vpijala vlage in sokov živil ter da se ne bo izsušila, upognila ali celo razpokala. Desko je treba zato premazati z oljem, nekateri priporočajo kar jedilno olje, še bolje pa je, če uporabite mineralno olje, namenjeno prav lesenim površinam, ki so v stiku z živili. Vso desko z njim obilno premažite in pustite čez noč, da se vpije. Postopek občasno ponavljajte.

Napaka št. 2: namakate jo v vodi

Čiščenje lesene kuhinjske deske je nedvomno nujno, a to ne pomeni dolgotrajnega namakanja v vodi. Les je porozen in vpija tekočino, zato se v kuhinjskih deskah rada nabira vlaga, zaradi česar se upogibajo, pokajo in celo začnejo gniti. Ko desko umijete, jo zato takoj temeljito obrišite, ko je povsem suha, pa jo natrite z oljem.

kuhinjska deska | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Napaka št. 3: desko perete v pomivalnem stroju

Lesena kuhinjska deska ne spada v pomivalni stroj, saj se bo napila vode, škodila pa ji bo tudi visoka temperatura. Da bi deska zdržala kar najdlje, jo vedno čistite ročno.

Napaka št. 4: deske po vsaki uporabi ne očistite temeljito

Čeprav lesene deske niso takšno gojišče bakterij kot na primer plastične, to ne pomeni, da vam jih ni treba čistiti, sploh zato, ker so pogosto v stiku z živili, kot je surovo meso. Za čiščenje vam ni treba poseči po detergentu. Deski veliko bolj prijazen, obenem pa učinkovit bo alkoholni kis, s katerim jo obrišite. Močnih vonjev, kot jih na deski pusti na primer česen, se lahko znebite tudi tako, da jo potresete s pecilnim praškom ali sodo bikarbono, nato zdrgnete s polovico limone in obrišete do suhega. Še en učinkovit način čiščenja je ta, da desko potresete s soljo in jo potem zdrgnete z limono.

Ne spreglejte