Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 2. 2015,
13.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recept pica koromač bučke

Ponedeljek, 9. 2. 2015, 13.00

8 let

9. februar je dan pice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dan po slovenskem kulturnem prazniku čez lužo praznujejo italijansko kulturo. Pravzaprav delček kulture - najbolj razširjeno italijansko hitro hrano.

Če mislite, da Američani čisto vsaki stvari posvetijo praznik … imate skorajda prav. Samo februarja bodo med drugim zaznamovali dan belih majic, dan kondomov in dan ljubezni do hišnih ljubljenčkov. Danes, 9. februarja, pa (ob dnevu zobobola) praznujejo enega od 175 praznikov, posvečenih hrani – danes je dan pice.

Dan brisače že praznujemo, zakaj ne bi še dneva pice? Večina teh milo rečeno bizarnih praznikov je sicer neuradnih, uradne državne praznike namreč potrjuje ameriški kongres. A tudi brez uradnega priznanja se je mnogo dni, posvečenih hrani in drugim vsakdanjim rečem, kar dobro "prijelo". Tako na primer tudi v Sloveniji številni oboževalci pisatelja Douglasa Adamsa in njegovega Štoparskega vodnika po galaksiji 25. maja praznujejo dan brisače.

Zakaj se torej ne bi uveljavil tudi dan pice? Oboževalcev ima zagotovo dovolj.

Pica s koromačem in bučkami

500 gramov moke zavitek kvasa 250 mililitrov mlačne vode ali mleka jedilna žlica soli jedilna žlica sladkorja dve jedilni žlici olivnega olja

V vodi oziroma mleku, ki ste mu dodali sladkor, raztopite kvas. Moko zmešajte s soljo, stresite na pult in v sredini naredite vdolbino, v katero zlijte raztopino s kvasom. Pomešajte, dodajte olje in mesite, da dobite voljno testo. Če je preveč lepljivo, dodajte malo moke, če je premalo elastično, pa malo vode ali mleka. Pustite počivati vsaj eno uro.

dva koromača dve srednje veliki bučki 200 gramov mocarele črne izkoščičene olive olivno olje sol in poper

Z gomoljev koromača odstranite stebla s perjastimi listi in jih prihranite. Gomolja narežite na čim tanjše rezine, bučki pa na čim tanjše kolobarje.

Testo razdelite na štiri dele in jih razvaljajte v kroge. Nanje naložite bučke, čeznje razprostrite koromač. Rahlo posolite in popoprajte ter pokapljajte z olivnim oljem, potem pice potresite še z natrgano mocarelo in okrasite z nekaj olivami. V pečici, segreti na 250 stopinj Celzija, pecite okoli deset minut oziroma dokler ni pica po robovih zlatorjavo zapečena. Po pečenih picah potresite še nasekljane koromačeve liste in postrezite.

Ne spreglejte