Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 3. 2017,
14.53

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča SPAR Slovenija

Foto: Thinkstock in SPAR Slovenija

Natisni članek

advertorial avtohtone sorte sajenje zelenjava sadike Vrt Vrt SPAR Kot nekoč

Sreda, 22. 3. 2017, 14.53

2 meseca, 1 teden

SPAR Slovenija spodbuja slovenske avtohtone sorte

Avtohtone slovenske sorte, ki bodo letos kraljevale na vašem vrtu

Vsebino omogoča SPAR Slovenija

Foto: Thinkstock in SPAR Slovenija

S pravimi sadikami lahko tudi na svojem vrtu vzgojimo vrtnine, ki nas bodo razveseljevale z dobrim pridelkom in polnimi okusi.

spar kot nekoč | Foto:

Domače rastline so prilagojene lokalnemu vremenu

Domače rastline so tiste, ki so jih vzgojili v domačem, torej lokalnem okolju in so prilagojene točno določenim vremenskim razmeram.

Vrt, na katerega posadimo doma vzgojene rastline, je vrtnarju lahko v velik užitek, saj zagotavlja, da bo letina kakovostnejša, bogatejša in okusnejša. Zelo je pomembno, kje bo kupil sadike, predvsem pa, kakšne bo izbral.

Izbira pravih sadik je nujna, če si želimo pridelati hrano, ki dobro uspeva v našem podnebnem pasu, kjer vladajo specifične vremenske razmere. Imamo vroča in občasno tudi sušna poletja z deževnimi obdobji, relativno mrzle zime ter vmesna deževna obdobja ob menjavi letnih časov. Rastline, ki preživijo tako raznoliko vreme, morajo biti res nekaj posebnega. Tudi od vrste rastišča in lastnosti prsti je odvisno, za katere sadike se bomo odločili.

Avtohtone sorte vrtnin so dobro prilagojene našim podnebnim razmeram in nas razveselijo z zdravim, okusnim ter svežim pridelkom. | Foto: Avtohtone sorte vrtnin so dobro prilagojene našim podnebnim razmeram in nas razveselijo z zdravim, okusnim ter svežim pridelkom.

Avtohtone slovenske sorte so nam blizu

Naši predniki so dolga desetletja izbirali in preizkušali gojenje rastlin, ki so dajale kakovosten, zdrav, okusen in bogat pridelek. Vsako sezono so skrbno in načrtno posejali semena, ki so se prilagodila našim pridelovalnim razmeram in značilnostim našega podnebja. Odlikujejo jih kakovost in okusi, ki jih poznamo in imamo radi.

sadike zelje vrt vrtnine | Foto: V SPAR po sadike slovenskih avtohtonih vrtnin. Kot nekoč!

Priskrbite si sadike solate leda, ljubljanskega in varaždinskega zelja 2 ter ptujske čebule in čebule belokranjke.

29. marca v trgovine SPAR in INTERSPAR prihaja ponudba sadik izbranih slovenskih avtohtonih in udomačenih sort vrtnin, vzgojenih v Sloveniji. Kot nalašč za prihajajoče tople dni, ko bo zemlja dovolj ogreta za prvo sajenje na prostem.

SPAR Slovenija je k sodelovanju povabil Semenarno Ljubljana in pripravil odličen izbor semen ter semenskega krompirja več kot 20 avtohtonih slovenskih in udomačenih sort vrtnin, ki so na voljo v liniji SPAR Kot nekoč.

Udomačene sorte: enako priljubljeni "prišleki"

Podobne avtohtonim so slovenske udomačene sorte. Te so naši predniki prinesli od drugod, zaradi odličnih lastnosti in okusov pa so se pri nas udomačile.

Tudi udomačene sorte so se skozi čas odlično prilagodile našim razmeram in nas razvajajo z okusnim pridelkom. Postale so obvezen del slovenske vrtnarske in kulinarične tradicije.

zelje zelenjava vrt | Foto:

Napotki za sajenje

  • Ko sadike prinesete domov, jih dobro zalijte.
  • Sadike pustite na prostem, vendar naj ne bodo izpostavljene soncu.
  • Presajanja se lotite proti večeru, ko sonce neha pripekati.
  • Pred sajenjem sadike še enkrat dobro zalijte, nato pa sadite skupaj z zemeljsko grudo.
  • Sadike solate sadite enako globoko, kot so rasle v prstenih kockah, drugače ne bodo tvorile lepih glav, sadike čebule in zelja pa posadite centimeter ali dva globlje.

Lokalne sorte vrtnin, s katerimi boste na mizi pričarali okuse kot nekoč

motovilec zelenjava vrt | Foto:

Solata je med najbolj priljubljenimi vrtninami, zato poskrbimo za dovolj veliko količino in različne vrste solate, da bomo lahko uživali v različnih solatnih jedeh. Predlagamo ledo za okusne sveže solate, ljubljansko ledenko, posavko, bistro, vegorko in dalmatinsko ledenko, med motovilci pa ne smemo pozabiti na ljubljanski motovilec in motovilec žličar.

Med številnimi vrstami paradižnika lahko izberemo novosadski jabučar, ki nas bo razveseljeval z velikimi okusnimi plodovi, ter sorto val s plodovi srčaste oblike in bleščeče rdeče barve.

Tudi različne sorte fižola moramo nujno posaditi. Če še nismo preizkusili slovenskih avtohtonih in udomačenih sort fižola, se na prodajnih policah v trgovinah SPAR in INTERSPAR ozrimo za sortami jeruzalemski fižol, ptujski maslenec, češnjevec, zorin, klemen in semenarna 22.

Med najbolj znanimi avtohtonimi sortami čebule sta ptujska rdeča čebula ozirom ptujski lük, ki je odličen za pripravo golaža, saj hitro razpade, ter čebula belokranjka značilne podolgovate oblike, ki je odlična za skladiščenje in ima prijetno sladkast okus.

Ko bomo izbirali pravo sorto zelja, posadimo ljubljansko zelje, ki se hitro skuha, za solate, kisanje in skladiščenje. Varaždinsko zelje bomo posadili za izvrstne sarme, saj se listi lepo zvijajo.

Ne smemo pozabiti na druge nepogrešljive vrtnine – letos posadimo botinsko rumeno papriko, ki je primerna za svežo uporabo in vlaganje, pozno in svetlo rumeno ljubljansko korenje, rumeno masleno kolerabo ter kranjsko okroglo repo.

Ohranimo lokalne sorte

S tem ko na svoj vrt posadimo sadike slovenskih in udomačenih sort vrtnin, naredimo veliko za ohranjanje naše tradicije in kulturne dediščine, poskrbimo pa tudi za raznolikost in polnovrednost svoje prehrane.

Ne spreglejte