Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2011,
7.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 4. 2011, 7.15

8 let

Dragi parfumi, drage reklame – včasih tudi zgrešene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Oglasi za dišave postajajo podobni parfumom, ki jih oglašujejo – velika imena, koncentrirana v majhni embalaži. A znana imena ne pomenijo vedno dobre reklame ...

Velike kozmetične in modne hiše vse pogosteje posegajo po snemanju daljših reklam, ki so pravzaprav že mini filmi – reklamni filmčki. Najnovejši tovrstni izdelek je reklama za Chanelov parfum Coco Mademoiselle, v katerem novodobno zapeljivko na motorju igra Keira Knightley. Tudi če pozabimo na nič kaj diskretne bližnje posnetke njene koščene zadnjice v rožnatem kombinezonu in razpetost med kvazi superžensko na motorju ter vroče-hladno igro v postelji, ki jo sama spodbudi in nato pobegne, je filmček še vedno precej bled izdelek modne hiše, od katere pričakujemo najboljše. Lepotica na višku svoje moči? Prej otroška igra; motor med nogami pač še ne simbolizira moči in nadzora.

Kratki filmi, ki jih snemajo za oglaševanje vonjev, že nekaj časa razvijajo zanimiv vzorec. Svoja imena k projektom posodijo tudi znani režiserji; Sofia Coppola je tako sodelovala z Diorjem in tudi z Natalie Portman posnela veliko manj pretenciozno reklamo za Miss Dior Cherie. Preprosto a očarljivo. Martin Scorsese je medtem svoje ime (in par delovnih dni) posodil Chanelu, Frank Miller je za Gucci Guilty posnel reklamo v stilu svojega Mesta greha, z Guccijem pa je poprej prav tako sodeloval David Lynch.

Tudi en od najbolje uspelih tovrstnih filmčkov je sicer prišel prav iz Chanelove tovarne. Aktualni obraz parfuma Chanel No. 5 je francoska igralka Audrey Tautou, ki je Coco najprej upodobila v filmu, nato pa svoj talent pokazala tudi kot junakinja romantične miniaturke Train de Nuit (Nočni vlak). Režiser oglasa, polnega simbolike in referenc na številko pet, prav tako ni kar kdorkoli, ampak Jean-Pierre Jeunet, avtor filma Amelie, ki Audrey tokrat sledi skozi nočno vožnjo, iskanje in hrepenenje ob spremljavi melodije Billie Holiday.

Tudi s Keiro je pri Coco Mademoiselle znova sodeloval režiser, ki je z njo posnel že Prevzetnost in pristranost ter Pokoro, Joe Wright. A nov Chanelov izdelek je ravno zato toliko večje razočaranje – kljub temu, a je hiša sledila istemu vzorcu, ni zadovoljila visokih kriterijev, ki jih je postavila prav sama. Nenazadnje je Chanel financiral tudi najdražji parfumski oglas kdajkoli; v njem sta nastopila Nicole Kidman in Rodrigo Santoro, režiral pa ga je Baz Luhrman (ja, z Nicole je posnel že Moulin Rouge). Morda je ravno vrnitev k francoskemu šiku in angažiranje Tautoujeve obrnilo nov list za Chanel, a Keira po drugi strani za modnega giganta žal ne pove nič novega in vznemirljivega. Naslednji, prosim!

Ne spreglejte