Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 3. 2018,
9.05

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Oglasno sporočilo

Natisni članek

glasba Novi Sad Kino Šiška PR članek

Petek, 9. 3. 2018, 9.05

6 let, 1 mesec

V mestu z najboljšim večjim festivalom v Evropi zapirali kulturne ustvarjalce

Novi Sad pred festivalom Exit

Oglasno sporočilo

Sredi januarja je festival Exit prejel nagrado za najboljši večji festival v Evropi v lanskem letu. Danes ena najpopularnejših poletnih festivalskih destinacij, kamor romajo tudi mnogi Slovenci, pa je v preteklosti bila vse prej kot naklonjena alternativni kulturi.

Druga linija | Foto:

Scenarist in režiser Nenad Milošević je pred leti začel raziskovati novosadsko kulturo v prejšnjem stoletju, predvsem tudi v svetu burno dogajanje v šestdesetih in sedemdesetih letih. Takrat je v Novem Sadu zaživela Tribina mladih, kulturni center mladih Novega Sada, v njem pa avantgardna linija kulturne in umetniške srenje, ki je kmalu postala trn v peti takratnim lokalnim in državnim oblastem.

Umetniško gibanje je v tem kratkem in produktivnem obdobju postalo povezano z vsemi pomembnimi umetniškimi središči nekdanje Jugoslavije, vključno s skupino OHO, pa tudi z delom svetovnih umetniških tokov (7. Pariški bienale, 19. Berlinale). Jugoslovanski državni aparat tovrstni obliki kulture ni bil naklonjen in je ob tem surovo posegel ter prepovedal časopise, zasegel filme, zamenjal vodstvo ter preganjal protagoniste in dva celo obsodil na zaporno kazen.

Slovensko premiero bo dokumentarni film, ki je prejel tudi glavno nagrado na beograjskem festivalu BELDOCS, doživel v ljubljanskem Kinu Šiška v soboto, 17. marca, ob 20. uri.

Druga linija

slovenska premiera dokumentarnega filma

Režija: Nenad Milošević

Protagonisti: Miško Šuvaković, Iztok Geister Plamen, Ješa Denegri, Marko Pogačnik, Naško Križnar, Otó Tolnai, Slavko Bogdanović, Slobodan Tišma, Tomaž Šalamun, Želimir Žilnik, Predrag Vranešević, Vujica Rešin Tucić, Katalin Ladik, Božidar Mandić, Vladimir Kopicl, Bálint Szombathy, Goran Trbuljak, Branko Vučićević, Raša Todosijević, Nebojša Milenković, Čedomir Drča, Karpo Godina, Siniša Tucić

 

Film v srbščini je opremljen s slovenskimi podnapisi.

Organizacija: Druga linija in Kino Šiška.

Vstopnice

Ne spreglejte