Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 7. 2024,
7.12

Osveženo pred

4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Shelley Duvall

Petek, 12. 7. 2024, 7.12

4 dni

Umrla je Shelley Duvall

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Shelley Duvall | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

V 76. letu starosti je umrla igralka Shelley Duvall, zvezda srhljivke Izžarevanje.

Štiri dni po 75. rojstnem dnevu je umrla Shelley Duvall, igralka, ki je zaslovela v kultni srhljivki Izžarevanje (The Shining), zapomnili pa si jo bomo tudi iz filmov Annie Hall in Popaj.

Duvallova je umrla v spanju zaradi posledic sladkorne bolezni, je sporočil njen dolgoletni partner Dan Gilroy. "Moja ljuba, draga, čudovita življenjska partnerka in prijateljica nas je zapustila," je povedal za The Hollywood Reporter. "V zadnjem času je bilo preveč trpljenja, zdaj je svobodna."

Sissy Spacek in Shelley Duvall v filmu Tri ženske | Foto: Guliverimage Sissy Spacek in Shelley Duvall v filmu Tri ženske Foto: Guliverimage

Shelley Duvall je v njenem domačem mestu, Houstonu v Teksasu, še kot študentko odkril režiser Robert Altman, čigar muza je postala. Zaigrala je v kar sedmih njegovih filmih, za film Tri ženske je v Cannesu dobila nagrado za najboljšo žensko glavno vlogo.

Prav s to vlogo je tudi pritegnila pozornost režiserja Stanleyja Kubricka, s katerim je nato ustvarila njeno verjetno najbolj znano vlogo v srhljivki Izžarevanje, v kateri je zaigrala ob Jacku Nicholsonu. Snemanje je trajalo kar 13 mesecev in je bilo tako fizično kot psihično naporno, Kubrick je od igralcev zahteval neskončno ponavljanje prizorov.

Z Jackom Nicholsonom v Izžarevanju | Foto: Guliverimage Z Jackom Nicholsonom v Izžarevanju Foto: Guliverimage

"Več tednov sem jokala po 12 ur na dan," je po končanem snemanju povedala za revijo People. "Nikoli več se ne bom tako razdajala. Če hočeš povzročati bolečino in temu reči umetnost, izvoli, toda ne z mano."

V 80. letih je od filmskih vlog začela vse bolj prehajati k produkciji otroških oddaj, predvsem priredb klasičnih pravljic, za kar je dobila več nagrad. Leta 1989 je spoznala Dana Gilroya, s katerim sta bila skupaj vse do njene smrti. V filmih se je pojavljala le še občasno, leta 2016 pa v kontroverznem gostovanju pri televizijskem terapevtu Dr. Philu razkrila, da ima že leta težave z duševnim zdravjem.

 

 

 

 

 

Ne spreglejte