Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 9. 2016,
17.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Razredni sovražnik Rok Biček Igor Samobor Nataša Barbara Gračner slovenski film DKino TViN Telekom Slovenije film televizija

Četrtek, 22. 9. 2016, 17.03

6 let, 7 mesecev

V videoteki DKino!

Razredni sovražnik (Class Enemy)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Razredni sovražnik

Pri kritikih in občinstvu odlično sprejet celovečerni prvenec Roka Bička, ki je na Festivalu slovenskega filma prejel kar pet vesen, med drugimi tudi za najboljši film leta.

Slovenija/2013/107 min.
Režija: Rok Biček
Igrajo: Igor Samobor, Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc, Voranc Boh, Pia Korbar
Žanr: Drama
Ocena IMDb: 7,8/10

Film, povzet po resničnih dogodkih, je postavljen v eno od slovenskih srednjih šol, kjer dijaki nikakor ne morejo sprejeti zahtev novega učitelja nemščine. Njihov odnos se zaostruje iz dneva v dan in po samomoru dijakinje njeni sošolci krivdo pripišejo učitelju.

To sproži niz usodnih dogodkov, ki za vedno spremenijo življenje učitelja in učencev, saj se resnica ozadja dogajanj skriva pod številnimi tančicami lahkomiselnih laži, zlonamernih spletk in nespametnih odločitev.

16. Festival slovenskega filma: najboljši celovečerec, najboljši glavni igralec (Igor Samobor), najboljša stranska igralka (Nataša Barbara Gračner), najboljša fotografija in najboljša kostumografija.
Prejemnik nagrade fedeora za najboljši film v sekciji beneški teden kritike!

Razredni sovražnik | Foto:


"Skozi filmsko umetnost se mi zdi pomembno govoriti o stvareh, ki odsevajo tako nacionalno kot svetovno družbo, to pa je v Razrednem sovražniku povedano skozi mikrosvet srednješolcev, ki so izjemno ranljiva generacija in kot taka vede ali nevede dovzetna za vse, kar se dogaja njim in okrog njih.

V filmu je samomor uporabljen kot sprožilni moment za dogodke, ki nato poskušajo prerasti meje šolskih zidov in so odraz današnje splošne družbene klime. Ekstremna situacija prikaže prepad med dvema zelo različnima generacijama, ki ga tragedija le še poglobi." Rok Biček, režiser in soscenarist filma


"Razredni sovražnik je intenzivna, prepričljivo odigrana, vsebinsko kompleksna in slogovno dovršena drama, ki bi jo, če ne bi vedeli bolje, pripisali veliko izkušenejšemu režiserju. /… /

Na vsake toliko časa nas osreči film, ki nam povrne vero v moč tega medija, in Razredni sovražnik je primer takšnega filma. Ker gre za slovenski film, smo lahko še toliko bolj veseli. 5/5" Klemen Černe, Siol.net (Preberite si vso recenzijo filma Razredni sovražnik.)


Razredni sovražnik | Foto:

Zanimivosti:

Film temelji na resničnih dogodkih z novomeške gimnazije, ki sta jo v tistem času obiskovala soscenarista filma Rok Biček in Nejc Gazvoda (Izlet, Dvojina). Pod scenarij se je podpisal še Janez Lapajne, ki je skupaj z režiserjem film tudi montiral.

• Najprej je bilo predvideno, da bo film kot svoj četrti celovečerec režiral Lapajne (Osebna prtljaga, Kratki stiki, Šelestenje).

• Z izjemo enega prizora, ki je bil posnet na severnem Jadranu (med Piranom in Benetkami), je snemanje filma v celoti potekalo na Gimnaziji Novo mesto, ki je ekipi v času poletnih počitnic 2012 odstopila svoje prostore.

• Rdečo nit filma predstavlja Preludij op. 28, št. 15 Frédérica Chopina. Igralka Daša Cupevski, ki igra Sabino, je za igranje pianina v filmu prvič v življenju obiskovala inštrukcije igranja klavirja. Preludij, ki ga slišimo v filmu, je naknadno, tako na klavirju kot na pianinu, izvedla odlična pianistka Katja Sinkovič iz Rogaške Slatine, ki študira na Dunaju.

• Za prevod dialogov v nemščino je poskrbela prevajalka Daniela Kocmut iz Gradca, ki je v nemščino uspešno prevedla tudi roman Drevo brez imena Draga Jančarja.

Napovednik filma Razredni sovražnik:

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


Ne spreglejte