Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 4. 2013,
20.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 16. 4. 2013, 20.59

8 let

Razglasitev vojne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
La Guerre est déclarée

drama

Premiera: 25. 4. 2013; Kinodvor Leto: 2013 Država: Francija

Režija: Valérie Donzelli Scenarij: Valérie Donzelli, Jérémie Elkaïm Igrajo: Valérie Donzelli, Jérémie Elkaïm, Brigitte Sy, Elina Löwensohn, Michèle Moretti, Philippe Laudenbach, Bastien Bouillon, Béatrice de Staël, Anne Le Ny, Frédéric Pierrot, Elisabeth Dion Vsebina: Roméo in Juliette se spoznata v pariškem nočnem klubu. Privlačnost je takojšnja in viharni romanci kmalu sledi otrok, Adam. Življenje mlade družine pa se čez noč obrne na glavo, ko zdravnik staršem oznani, da je sin resno bolan. Roméo in Juliette kljub pretresljivi novici zbereta vse svoje moči, napovesta bolezni vojno ter se podata v srdit boj, v katerem drug drugemu razkrijeta vse svoje vrline, šibkosti, strahove in skrivnosti. Avtobiografska pripoved o mladem paru, soočenem s težko življenjsko preizkušnjo, je vojna napoved obupu in hvalnica življenju, ki kljub težki tematiki prekipeva od energije, humorja in igrivosti. Zabaven in romantičen film, poln glasbe in novovalovskih vibracij, je bil v domači Franciji velika komercialna in kritiška uspešnica.

Beseda režiserke, scenaristke in igralke: "Z Jérémiejem Elkaïmom meniva, da gre za fizičen film, intenziven, živ ... Sprva sem hotela narediti akcijski film, vestern, vojni film – od tod naslov. Všeč mi je bila zamisel odpreti vrata in opazovati, kaj se za njimi dogaja: srečanje z mladim parom, ki doživlja resnično pustolovščino, ne takšne, ki se zdi izrezana iz papirja.

To je zgodba o mladih ljubimcih, Roméu in Juliette, ki sta kruto iztrgana iz brezskrbnega, srečnega življenja in sta se nenadoma prisiljena soočiti z nepričakovanim, brutalnim kaosom.

A naj je njun položaj še tako travmatičen, jima trpljenje omogoči, da se razcvetita, spoznata sama sebe, svojo moč in pogum. "Svet je velik in poln nevarnosti" in samo skozi boj se lahko razkrije naše resnično junaštvo.

Jérémie na čudovit način opiše, kako nama je uspelo narediti film o svoji osebni zgodbi: 'Znebila sva se slabega in obdržala le tisto, kar je bilo dobro.' [Komedija] La Reine des pommes je film o koncu razmerja; naredila sem ga, ko sem bila potrta. Razglasitev vojne je nastala na enak način: iz žalostnih dogodkov v svojem življenju sem ustvarila nekaj pozitivnega.

Želela sem narediti film, poln upanja in idealov, zato v nobenem primeru ne gre za melodramo. Kot je nekdo nekoč rekel: 'Filmi so bolj veseli od življenja'.

Ne spreglejte