Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2012,
7.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 3. 2012, 7.50

6 let, 7 mesecev

Predvidljive nagrade NME

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na podelitvi nagrad britanskega tednika NME so se lahko najbolj veselili Florence and the Machine, The Horrors, Kasabian in Arctic Monkeys.

Sinoči je britanska glasbena revija NME v londonski areni O2 podelila svoje glasbene nagrade. Florence Welch je domov odnesla dve; prvo si je prislužila pesem skladba Shake It Out, z drugo pa je bila petindvajsetletna pevka potrjena za najboljšo solo izvajalko. Slednjo nagrado je sprejela z besedami, da nagrade ne bo odklonila, kljub temu da se zaveda, da še vedno ni popolnoma jasno, ali je solo izvajalka ali pa del benda Florence and the Machine. Za najboljši album je bila nagrajena plošča Skying garažne post punk zasedbe The Horrors, Kasabian pa so slavili kot najboljši britanski bend. Nagrado so posvetili na isti dan umrlemu pevcu "bubblegum" pop zasedbe The Monkees, Davyju Jonesu.

The Vaccines so bili priznani za najboljše novince, synthpop duo Hurts pa si je nagrado prislužil za najboljši videospot za pesem Sunday. Dvaindvajsetletna Katy B si je svojo prvo nagrado prislužila za pesem Broken Record – s tem je NME skladbo označil za najboljšo plesno himno.

Po tem, ko je bil Glastonbury nagrajen za najboljši festival, je njegov "oče" Michael Eavis za leto 2013 obljubil bogat nabor izvajalcev. Na festivalu so igrali že večkrat nagrajeni Arctic Monkeys, ki jih je NME tokrat počastil z nagrado za najboljši koncertni bend.

Na prireditvi je nastopila ponovno vstala brit pop zasedba Pulp, ki je s svojim karizmatičnim pevcem Jarvisom Cockerjem na čelu prejela tudi posebno nagrado za izjemen prispevek h glasbi.

Stari nergač Noel Gallagher je obveljal za " božanskega genija". Nagrado je prejel po tem, ko si je skupaj z občinstvom ogledal video, v katerem so se mu poklonili najrazličnejši glasbeniki, med drugim tudi Brandon Flowers (The Killers), Ray Davies (The Kinks), Roger Daltrey (The Who), Serge Pizzorno (Kasabian), Russel Brand in Paul Weller. Gallagher je ob prejemu nagrade vsem glasbenikom, na katere je vplival, v svojem slogu posvetil besede: "Ni za kaj," zatem pa odigral sedem skladb.

Kot najbolj "privlačna" glasbenika sta slavila Jared Leto in Hayley Williams, priznanje za najslabši album pa je šlo v roke Justinu Bieberju, ki je hkrati prejel tudi nagrado za "zlobneža" leta.

Seznam vseh nagrajencev si lahko ogledati na spletni strani NME. Precej jasno je, da je revija, ki bo še ta mesec praznovala šestdeseti rojstni dan, nagrade podelila svojim ljubljencem, ki se več kot pogosto pojavljajo na njenih straneh in s tem prezrla marsikaterega kakovostnega in zanimivejšega glasbenika. Pričakovano in neizvirno.

Ne spreglejte