Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 3. 2011,
7.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo Matt Damon Emily Blunt

Ponedeljek, 7. 3. 2011, 7.54

6 let, 7 mesecev

OCENA FILMA: Usodni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Privlačna univerzalna tematika filma o neizbežnosti usode ostaja zanimiva predvsem zaradi prepričljivosti in kemije med glavnima igralcema.

Slovenske kinodvorane najraje obiščejo preverjeni formati filmov – družinski, komični in akcijski. Romanca mora priti v kombinaciji s komedijo ali akcijo, nikakor ne dramo, in Usodni (v izvirniku Adjustment Bureau) ustreza tem kriterijem. Je namreč triler, v katerem moči združita Matt Damon in Emily Blunt. On je akcijskih vlog že vajen, ona je obogatila svoj repertoar (in utrdila kariero). A Usodni je obenem tudi film, posnet po kratki zgodbi Philipa K. Dicka (Iztrebljevalec, Posebno poročilo, Popolni spomin), ključnega avtorja znanstvenofantastičnih del, in obravnava zanj značilno temo človeške usode.

Damon je ambiciozni mladi politik David Norris, ki se poteguje za sedež v ameriškem senatu. Ko uzre prihodnost, ki mu jo je namenila usoda, se zave, da si želi nekaj drugega, pri tem pa mu lahko uspe le s pomočjo edine ženske, ki jo je imel kdajkoli rad, plesalke Elise (Emily Blunt). A njuno pot prekrižajo skrivnostni agentje Usode, ki poskušajo Davida usmeriti nazaj k njegovi predvideni usodi, ključno vprašanje filma pa je jasno – je potek našega življenja vnaprej določeno ali si ga krojimo sami?

Eksistencialna tematika filma je danes aktualnejša kot kdajkoli prej. Živimo v svetu, kjer nam nenehno dopovedujejo, da je vse plod naše odločitve in izbire, hkrati pa ravno ideologija izbire iz nas dela največje sužnje. Obup ljudi, ki se jim zdi, da je njihovo življenje vnaprej začrtano, a kljub vsemu ne prevzamejo nadzora nad svojim življenjem, je medtem zgodovinsko univerzalen. Philip K. Dick je mojster tovrstnih tematik in pogosto se dobro izkažejo tudi v filmu. Usodni bo zadovoljil ljubitelje znanstvenofantastičnih srhljivk, a filmu kljub vsemu predvsem v drugi polovici primanjkuje ostrine. Glavna protagonista filma sta prepričljiva tako v romantičnih kot akcijskih prizorih in v veliki meri dvigujeta nivo izdelka, ki je sicer soliden režijski prvenec Georgea Nolfija, soscenarista Bournovega ultimata in Oceanovih dvanajst.

Ne spreglejte