Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 5. 2014,
13.49

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Trd oreh Liam Neeson Katherine Heigl Will Arnett Brendan Fraser ocena filma ocenili smo risanka filmska recenzija

Sreda, 21. 5. 2014, 13.49

1 leto, 9 mesecev

OCENA FILMA: Trd oreh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Piškav animiran orešček z najbolj antipatičnimi vevericami po Alvinu in njegovi cvileči bandi.

"Brez muje se še orešek ne sesuje," nam sporoča poster računalniško animiranega celovečerca Trd oreh (The Nut Job). Sporočilo filma je podobno: brez muje se ne da posneti spodobne risanke. V najslabšem primeru dobite Purana na begu, v najboljšem Trd oreh. Kar je še vedno slabo.

"Morilci" starih glodavcev Ste komaj čakali animirano različico Morilcev stare gospe? Niste, kajne? Dvomim, da so jo otroci. Kljub temu s(m)o jo dobili. Zgodbi obeh filmov sta si namreč zelo podobni. Skupina kriminalcev koplje predor do bančnega trezorja, le da mafijcem v Trdem orehu preglavic ne povzroča stara gospa, temveč krdelo nadležnih živalic iz mestnega parka. Prvi bi se radi dokopali do denarja (da, tako kot filmski producenti!), drugi do ozimnice, ki se skriva v kleti nepridipravov.

Njihove poti se prepletejo po krivdi sebičnega veveričjega samčka Sandija (Will Arnett/Aleksander Golja). Ta po nesreči uniči zalogo hrane svoje skupnosti, zato ga drugi prebivalci parka pod vodstvom avtoritarnega rakuna (Liam Neeson/Robert Vertovšek) soglasno izženejo v mesto, kamor mu kmalu sledijo še molčeči podganji prijatelj in dve veverici: samovšečni Sašo (Brendan Fraser/Sašo Prešeren) in pravičniška Miša (Katherine Heigl/Tina Ogrin).

Zobati četverici se pozneje pridružijo še druge živali. Čeprav je urbana džungla le streljaj oddaljena od njihovega "naravnega" habitata, se obnašajo, kot da so prišli z Madagaskarja. Večino časa preživijo pod avtomobili ter v kleteh, tunelih in stranskih ulicah, kjer na njih prežijo najrazličnejši zlikovci: radioaktivne mestne podgane (v resnici niso radioaktivne, so pa hudobne in iz neznanega vzroka zelene), pes čuvaj, mafijci in prikriti sovražnik, ki prihaja iz njihovih lastnih vrst.

Crkovina, ki pleše na Gangnam Style Če odmislimo obglodan scenarij in prežvečene šale, je največja težava risanke Trd oreh v tem, da so skoraj vsi liki v njej, vključno z glavnim junakom, vizualno in značajsko izjemno neprijetni. Sandi v prvih petih sekundah zbrca golobe in uniči njihovo gnezdo. Do prijateljev se vede enako nespoštljivo kot do sovražnikov. Nihče ga ne mara in on ne mara njih. Na koncu filma, v edinem ganljivem prizoru, se sicer spametuje, a takrat je že prepozno.

Živali so videti kot kup povožene crkovine. Animacija je za odtenek naprednejša od tiste v risankah tipa Purana na begu ali Jurij in pogumni vitezi, kar dela like samo še bolj srhljive. Podgan in veveric na trenutke sploh nisem ločil, tako kot jih ne ločijo mafijci. Nasvet: vrsto, ki velja za prikupnejšo, boste prepoznali po košatem repu.

V poplavi neatraktivnih glodavcev izstopa navihani mops. To je tudi edini lik v risanki, ki je vsaj približno zabaven. Veliko bolj od animiranega južnokorejskega pevca Psyja, ki med odjavno špico prepeva uspešnico Gangnam Style (še vedno bolje, kot da bi morali poslušati petje veveric), ali ptiča, ki je priletel iz igrice Angry Birds. Nikar me ne sprašujte, kaj omenjena počneta v risanki o glodavcih.

Skvik, skvik, prrrrrt Humor temelji na riganju, udarcih, vetrovih in drugih najrazličnejših eksplozijah. Če se vi in vaš otroci ob tovrstnih šalah zabavate, vam predlagam, da si z njim ogledate animirano serijo South Park. Naj vas kletvice ne skrbijo preveč – prepričan sem, da jih bodo prdci preglasili.

Šalo na stran: risanka Trd oreh je primerna kvečjemu za najmanj zahtevne otroke in najbolj potrpežljive starše, medtem ko boste ljubitelji kakovostne animacije, ki se boste odločili za ogled tega piškavega oreščka, tvegali, da si boste na njem polomili zobe. Kje je Scrat, ko ga potrebuješ?

Ne spreglejte