Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 8. 2009,
12.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo

Petek, 21. 8. 2009, 12.09

6 let, 7 mesecev

Leonard Cohen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Live In London (2009)

TIP: »Oprostite, ker še nisem umrl«, je samo ena izmed njegovih magično mističnih napovedi prav takšnih skladb.

Sedaj skoraj petinsedemdesetletni Leonard Cohen je brez kančka dvoma eden izmed treh največjih kantavtorjev vseh časov. Njegov opus je osupljivo obsežen in prav tako kakovosten. Cohen je v svoji dolgi karieri počel in ustvaril marsikaj. Je nepopravljivi protestnik, »partizan«, pronicljiv opazovalec družbenih in tudi političnih dogajanj, prerok, vizionar in neponovljivi raziskovalec človeške duše. Predvsem pa je poet, ki je po kompleksnosti svojih sporočil in prefinjenosti precej bližje literarnim poetom, kot pa pesnikom v popularni glasbi. Svojo poezijo je Cohen v več kot štiri desetletja dolgi karieri združeval z zelo različnimi zvoki – od čiste akustike do jazza. Je pa tudi lastnik nekaj izvrstnih albumov avtorskega popa, ki se jim še do danes ni nihče niti približal, kaj šele, da bi jih kakorkoli presegel.

Cohen je glasbeno kariero zaključil glasbeno kariero pred petnajstimi leti in vse je kazalo, da se nikoli več ne bo vrnil na sceno. V tem času je živel življenje puščavnika v samostanu daleč stran od ponorelega sveta. Tako bi verjetno ostalo, če Cohen ne bi ugotovil, da mu je nekdanji menedžer pobral praktično ves denar in da je celo mešetaril s pravicami njegovih pesmi. Tako se je odločil, da pripravi turnejo ekskluzivnih koncertov z enim samim namenom – da popravi svoje finančno stanje! Vendar to ni bila kakršnakoli turneja. Cohen je zbral okoli sebe velik bend, sestavljen iz samih izvrstnih glasbenikov in pevk. Morda glavna atrakcija turneje pa so bile strahovito visoke cene vstopnic, ki so se vrtele na višinah, ki si jih ne morejo privoščiti niti Madonna, U2 in podobni. Kljub temu so vstopnice za večino teh koncertov pošle v manj kot dnevu.

Na dvojnem albumu Live In London je posnetek celotnega koncerta, ki ga je Cohen imel 17. julija 2008 v londonski Areni O2. Posnetek je fantastičen tako po izvedbeni kot zvočni plati. Cohen je še vedno pri (čarobno hrapavem) glasu in spremljevalni bend je fantastičen. Cohen na Live In London predstavi prav vse pomembne skladbe iz vseh obdobij. Tiste v originalu povsem akustične pa je orkestriral v prefinjen, sofisticiran in zleknjen avtorski rock, s pridihom, folka, akustike in popa. Takšni zvoki prevladujejo tudi na vseh ostalih skladbah.

Cohen je še vedno skrivnostno magičen. Vsaka izrečena beseda, vsak odpet stih ne tem koncertu ima svoj pomen, včasih tudi dvojnega ali skritega. Skratka, Cohen je na tem koncertu oziroma albumu ustvaril enkratno vzdušje, ki po vsem presega večino koncertnih albumov.

Live In London je koncertni biser, čista magija in tudi briljantni spomin, na čase, ko so bila vprašanja in razmišljanja o pravici, poštenih odnosih, lepoti, umetnosti, seksu, religiji, čustvih in nenazadnje tudi politični korektnosti najpomembnejša stvar v življenju. Cohen tudi v časih, ko svet gonijo profit, bolne ambicije in medijsko ustvarjen blišč ostaja tisti dobri stari opazovalec in preroški pripovedovalec, a tudi borec in upornik. Zgoraj naštete teme pa so le redko tako lucidne, lepe, stvarne in predvsem pomembne, kot so v primeru Cohena. In to je morda največja dragocenost tega izvrstnega albuma.

Ne spreglejte