Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 4. 2013,
19.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 16. 4. 2013, 19.55

8 let

Iron Man 3

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Iron Man 3

akcijska domišljijska pustolovščina

Premiera: 25. 4. 2013 Leto: 2013 Država: ZDA, Kitajska

Režija: Shane Black Scenarij: Drew Pearce in Shane Black po stripih Stana Leeja, Jacka Kirbyja, Dona Hecka in Larryja Lieberja Igrajo: Robert Downey Jr., Guy Pearce, Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Rebecca Hall, Ben Kingsley, Jon Favreau, Paul Bettany, James Badge Dale, William Sadler, Yvonne Zima

Vsebina: Tretja avantura Tonyja Starka oziroma Iron Mana, epska filmska pustolovščina po stripovski predlogi o ekscentričnem milijarderju in izumitelju, ki svoj drugi jaz superjunaka skriva za kovinskim oklepom in brezoblično masko.

Tokrat se mora vihravi in zajedljivi Tony Stark spopasti z nasprotnikom, ki zase ne pozna in ne priznava nikakršnih meja. Ko Tony odkrije, da mu je uničil zasebni svet, ki je njegovo pribežališče in svetišče hkrati, se poda na mukotrpen pohod v iskanju krivcev. Na tej poti, polni presenetljivih preobratov, bo na vsakem koraku postavljen na preizkušnjo njegov pogum. Iron Man bo stisnjen v kot in ko se bo zdelo, da nima več izhoda, se bo moral, če bo hotel preživeti, opreti zgolj na svoje spretnosti in izume, na domiselnost in nagon, da zaščiti tiste, ki so mu najbliže. Ko si s trdim bojem in trmo vrača vse, kar so mu surovo vzeli, pa odkrije odgovor na vprašanje, ki ga je v podzavesti vedno preganjalo: ali je človek tisti, ki naredi obleko, ali obratno, je obleka tista, ki naredi človeka?

Zanimivosti: Po besedah producenta Kevina Feigea gre za izredno zanimivo zgodbo, ki ni le vrhunec prvih dveh filmskih upodobitev, temveč tudi logično nadaljevanje Marvelovih Maščevalcev (The Avengers). "Prvič bomo videli film, ki združi pripovedno nit dveh filmov, kar je lahko, če sta scenarij in film dobro zastavljena in izpeljana, recept za enkratno in osvobajajoče doživetje. Tega smo najbolj veseli."

Zgodba se v dobršni meri vrača "h koreninam superjunaka"; filmarji in igralci raziskujejo, kaj bi Tony Stark storil, če bi mu nenadoma vzeli vse bogastvo in ''igračke'' in bi se bil prisiljen vrniti k svojim začetkom, ko je superjunak šele postajal.

Gre za zgodbo, ki je v enem od stripov o Iron Manu izšla v šestdesetih letih prejšnjega stoletja; imenovala se je Extremis in med prvimi jo je odkril Robert Downey Jr. že v času, ko so se začeli pripravljati na snemanje prvega Iron Mana. "Pravzaprav sem šele takrat začel kot nor in bolj pozorno brati stripe Iron Mana in naletel tudi na to zgodbo, ki se mi je zdela še posebej zanimiva in kul," je povedal igralec.

"Pri zgodbi Extremis se mi zdi najbolj zanimivo, da je poudarjena skrita plat Tonyja Starka, da se hoče s tem, ko si nadene svojo železno obleko, v njej pravzaprav skriti," meni režiser Shane Black."

Ne spreglejte