Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 5. 2016,
12.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Dva dneva, ena noč Marion Cotillard brata Dardenne SiOL TV DKino TViN

Ponedeljek, 2. 5. 2016, 12.41

6 let, 7 mesecev

V videoteki DKino na SiOL TV!

Dva dneva, ena noč (Deux jours, une nuit/Two Days, One Night)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Oskarjevka Marion Cotillard v družbenokritični drami bratov Dardenne o odpuščeni ženski, ki poskuša sodelavce prepričati, naj za njeno službo žrtvujejo lastno povišico.

Belgija, Italija, Francija/2015/91 min.
Režija: Jean-Pierre in Luc Dardenne
Igrajo: Marion Cotillard, Fabrizio Rongione, Pili Groyne, Simon Caudry, Catherine Salée, Batiste Sornin
Žanr: Drama
Ocena IMDb: 7,4/10

 Ko Sandri v petek zazvoni telefon, izve, da bo izgubila službo. Tako so z glasovanjem odločili njeni sodelavci. Zdaj ima natanko en vikend časa, da jih ob neomajnem bodrenju svojega moža prepriča, naj za njeno službo žrtvujejo lastno povišico.

Brata Dardenne se kot vselej vzdržita sodbe in obsojanja, medtem ko zastavita eno najbolj perečih vprašanj današnjega dne: mar sodobnega delavca smemo in sploh še lahko prepričamo, naj v času, ko si jo le stežka privošči, izbere solidarnost?


"Njuni filmi so natančne in pretanjene študije družbene realnosti in hkrati vselej drzno presegajo ustaljene filmske okvire. Snemata resnično avtorske filme – bolj avtorski od Luca in Jean-Pierra skorajda ne moreš biti – in vendar se ti upirajo vsakršni kategorizaciji! /…/ Sploh mi ni treba videti scenarija, pa bi v hipu privolila v njun naslednji film." Marion Cotillard, igralka


Film je bil nominiran za oskarja za najboljšo igralko v glavni vlogi!


"Sandro in njene sodelavce definira služba oziroma, bolje rečeno, definira jo strah pred izgubo službe. Njeno biografijo moramo gledalci sami dopolniti, najbolje, da kar s svojimi izkušnjami. Nedavna kriza vam bo pri tem pomagala – če se niste znašli sami v podobnem položaju, pa prav gotovo poznate koga, ki se je." 5/5 Klemen Černe, Siol.net (Preberite si vso recenzijo filma Dva dneva, ena noč.)


Portret avtorjev:

 | Foto:

Sloviti belgijski režiserski par, brata Jean-Pierre (rojen 1951) in Luc Dardenne (rojen 1954), je odraščal v valonskem industrijskem mestu Seraing, prizorišču skoraj vseh njunih igranih filmov. Po seriji formalno drznih in politično angažiranih dokumentarcev ter dveh igranih celovečercih sta sredi 90. let pritegnila pozornost mednarodnega občinstva s filmom La promesse (1996).

Od leta 1999, ko je njun četrti celovečerec Rosetta na festivalu prejel zlato palmo, so bili njuni filmi v Cannesu redno nagrajeni s pomembnimi nagradami: Sin (Le fils, 2002) z nagrado za najboljšega igralca, Otrok (L'enfant, 2005) ponovno z zlato palmo, Lornina tišina (Le silence de Lorna, 2008) z nagrado za najboljši scenarij, Fant s kolesom (Le gamin au vélo, 2011) z veliko nagrado žirije.

V svojih filmih, v katerih beležita vsakodnevno življenje pripadnikov delavskega razreda na robu družbe, se Jean-Pierre in Luc Dardenne pogosto osredotočata na odnos med otroki in starši. Z naturalističnim pristopom, družbeno angažiranostjo in humanistično naravnanostjo spadata med najpomembnejše predstavnike t. i. novega realizma.

Napovednik filma:

SiOL TV: Na daljinskem upravljalniku izberite programsko mesto 5 – DKino.

Film si lahko ogledate tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Ne spreglejte