Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 9. 2012,
12.28

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 28. 9. 2012, 12.28

8 let, 1 mesec

Avdio-video šov Radiohead presegel pričakovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Radiohead so v sredo le odigrali prestavljen koncert v objemu Vile Manin blizu italijanskega Vidma.

Lokacija je bila Sloveniji najbližja, sreča pri tem pa je, da je ena boljših. Posestvo namreč nudi čudovito zaokrožen ambient, prav tako kakovosten in poln je bil tudi zvok.

Koncert je začela najbolj znana pesem zadnjega studijskega albuma Lotus flower. Takoj so razkazali scenografijo v vsej svoji mogočnosti in hkrati premaknili meje koncertnega šova. Ozadje odra je bilo zelo dodelano, v grobem razdeljeno na ogromen LED-zaslon ter na več kvadratnih zaslonov, ki so lebdeli nad glasbeniki. Mimogrede: ravno nesreča pri dvigovanju teh zaslonov nad oder je bila vzrok prestavitve koncerta s pomladi na jesen. Ti zasloni so za vsako pesem zavzeli drugačen položaj in so bili najbolj neposredna povezava z občinstvom, saj so približali misli in dejanja glasbenikov pri ustvarjanju. Avdio-video spektakel je bil dovršen v podrobnosti, kar je pripravilo celo pregovorno glasne in neposlušne Italijane k poslušanju oziroma bolje rečeno čudenju.

Na trenutni koncertni turneji si je petčlanska zasedba omislila dodatno pomoč na bobnih z bristolskim bobnarjem Clivom Deamerjem (Portishead, Get the blessing), kar je dodalo predvsem k spektakularnosti in manj k epskemu zvoku. Pesmi so si sledile hitro in so bile prerez celotnega opusa, vendar s poudarkom na zadnjem albumu King of limbs. Radiohead so znani po neskončno dolgem piljenju pesmi v studiu, vendar na koncertu prikažejo nove odvode istih pesmi v slogu jazzovskih variacij osnovne teme. To daje zadoščenje predvsem Jonnyju Greenwoodu in Thomu Yorku, pravzaprav jima "igračkanje" osmisli koncertno turnejo.

Thom je bil najbolj aktiven na odru pri plesnih vložkih in komuniciranju z občinstvom v italijanščini, vendar je bilo zadnje omejeno na "ciao" in "grazie". Dobri dve uri trajajoč koncert je končala plesna Idioteque, ki bi lahko prerasla v dobro zabavo. Navdušeno občinstvo bi zagotovo sledilo. Radiohead so glasbeni kameleoni, pri čemer ne spreminjajo barve v varovalno, temveč z vsako novo ploščo zamenjajo odtenek in se izpostavijo.

Velja omeniti še odlično predskupino Caribou, ki je v slabi uri brez vizualij ogrela občinstvo. Skupina ima za seboj odlično ploščo Swim in je bila v Sloveniji že dvakrat, medtem ko Radiohead Slovenijo vedno le obidejo. Mogoče pa so jim Sigur Ros z letošnjim nastopom v Mariboru le utrli pot.

Ne spreglejte