Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2013,
13.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 14. 5. 2013, 13.07

8 let

Ali-ali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Patatje Oorlog

družinski film

Premiera: 18. 5. 2013 Leto: 2011 Država: Nizozemska, Belgija

Režija: Nicole van Kilsdonk Scenarij: Lotte Tabbers (po knjigi Marjolijn Hof) Igrajo: Pippa Allen, Rifka Lodeizen, Johnny de Mol, Leny Breederveld, Ruben van der Meer, Kee Ketelaar

Vsebina: "Poznate zgodbo o bojazljivem možu? Neumna je. Oči mi jo pogosto pove. Takole gre ... Bojazljivi mož se je bal zapustiti hišo. Prepričan je bil, da je zunaj nevarno. Nekega dne je na hišo padlo drevo in pokopalo moža." Takole nam opiše zgodbo deklica Kiek, saj jo je slišala od očeta že ničkolikokrat. Oče je namreč zdravnik na vojnem območju in je zato večkrat odsoten. Kiek se boji, da bi se mu zgodilo kaj hudega, oče pa ji z zgodbo razloži, da je prav vseeno, kje smo, če prikličemo nesrečo.

Ko se v šoli učijo o matematični verjetnosti, začne delovati njena domišljija. Je mogoče zmanjšati verjetnost nekega dogodka? Kiek pozna otroke, ki so našli mrtvo miš, ve za prijatelje, ki jim je umrl domači ljubljenček, in ima sošolca, ki je izgubil očeta. Ne pozna pa nikogar, ki bi se mu zgodilo vse troje hkrati. Ko se Kiekin oče nekaj dni ne oglasi, je čas, da se loti nenavadnega podviga. Morda pa bo lahko pomagala svojemu očetu, četudi se zamisel zdi še tako neverjetna.

Zanimivosti: Vlogo Kiek je odigrala Pippa Allen, desetletno dekle iz Amsterdama. Preden so jo izbrali, se je udeležila igralske delavnice na enem najpomembnejših filmskih festivalov za otroke in mlade, Cinekid v Amsterdamu. Takrat se ji še sanjalo ni, da bo prihodnje leto obiskala festival kot glavna igralka v otvoritvenem filmu, ki je prejel tudi nagrado za najboljši nizozemski film. Zdaj se izpopolnjuje v igranju dvojezičnih vlog (nizozemščina in angleščina).

Režiserka filma Nicole van Kilsdonk je študirala novinarstvo, nato pa se je vpisala na nizozemsko akademijo za film in televizijo ter diplomirala s filmom Post Reykjavik. Vse odtlej se uveljavlja kot scenaristka in režiserka več televizijskih serij, za katere je bila nagrajena doma in v tujini. Ali-ali je njen četrti film za otroke, posnet po knjigi nizozemske avtorice Marjolijn Hof.

Ne spreglejte