Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 10. 2017,
19.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Telekom Slovenije DKino Damien Chazelle Miles Teller J.K. Simmons oskarji Sundance film televizija glasbena drama Ritem norosti

Ponedeljek, 9. 10. 2017, 19.21

6 let, 6 mesecev

V videoteki DKino!

Ritem norosti (Whiplash)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ritem norosti

Pri kritikih in gledalcih odlično sprejeta glasbena drama z oskarjem nagrajenega režiserja Dežele La La, ki željo po uspehu jemlje z resnostjo boja za življenje ali smrt. Prejemnik treh oskarjev in senzacija filmskega festivala Sundance!

ZDA/2014/102 min.
Režija: Damien Chazelle
Igrajo: Miles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist, Paul Reiser, Austin Stowell, Nate Lang, Max Kasch
Žanr: Glasbena drama
Ocena IMDb: 8,5/10 (top 250 #45) │ Rotten Tomatoes: 94%

Ambiciozni 19-letni bobnar Andrew je sprejet na najboljšo glasbeno šolo v ZDA, njegov mentor pa postane kontroverzni jazzovski dirigent Terence. Andrew postane rezervni bobnar v Terenceovem orkestru mladih talentov, toda kmalu spozna učiteljevo temačno plat.

V želji po glasbeni popolnosti Terence neizprosno ustrahuje in psihično manipulira z učenci, kar Andrewu uniči zasebno in ljubezensko življenje ter ga pripelje na rob živčnega zloma. Toda mladenič je odločen, da bo vztrajal do konca.


Oskarji: najboljši igralec v stranski vlogi (J.K. Simmons), najboljša filmska montaža (Tom Cross) in najboljše mešanje zvoka (Craig Mann, Ben Wilkins, Thomas Curley).
Nominaciji za oskarja: najboljši film leta in najboljši prirejeni scenarij (Damien Chazelle).

Ritem norosti | Foto:


"Videl sem že številne glasbene filme, ki poveličujejo glasbo ali prikazujejo veliko radost ob muziciranju, kar je seveda zelo pomembna prvina in je ne želim zanikati.

Nisem pa videl prav veliko filmov, ki bi zares poglobljeno proučevali strahove ob glasbenem poustvarjanju, ali jezik, s katerim se glasbeniki lahko med seboj obravnavajo, ter kako te lahko oropa človeškega dostojanstva in spominja na strogo vojaško urjenje.

Zato se mi je zdelo zanimivo ustvariti glasbeni film, ki bi spominjal na grozljivko, boj za življenje in smrt." Damien Chazelle, režiser in scenarist filma


V videoteki DKino si oglejte tudi: Dežela La La (La La Land)

"Intenzivna, razburljiva in izjemno razvedrilna glasbena drama o davku, ki ga moramo plačati, če želimo postati najboljši. Odličen J.K. Simmons je živ dokaz za to, da vaja dela mojstra." Klemen Černe, Siol.net (Preberite si vso oceno filma Ritem norosti.)


"Če pustimo površinske spletke ob strani, to na koncu koncev ni film o rivalstvu med Andrewom in njegovim učiteljem, ampak zgodba o spopadu obetavnega najstniškega bobnarja s samim sabo." Peter Debruge, Variety


Ritem norosti | Foto:


Zanimivosti:

• Film je bil premierno prikazan na filmskem festivalu Sundance, kjer je prejel nagrado žirije in nagrado občinstva.

Pozneje je film prejel še 88 drugih uglednih filmskih nagrad, več kot polovica, 47, pa jih je šla v roke J.K. Simmonsu, med njimi tudi oskar, zlati globus in bafta za najboljšega igralca v stranski vlogi.

• Ritem norosti je celovečerna nadgradnja avtorjevega istoimenskega, na Sundanceu prav tako nagrajenega kratkega filma iz leta 2013.

Režiser in scenarist filma Damien Chazelle je navdih za zgodbo črpal iz lastnih izkušenj, ki jih je pridobil kot bobnar in član visokošolskega orkestra.

• Čeprav se je Miles Teller učil bobnati od svojega 15. leta naprej, se je igralec med pripravami na vlogo trikrat na teden udeleževal štiriurnih vaj bobnanja.

• Simmons si je med snemanjem prizora, v katerem Andrew napade Terencea, nalomil dve rebri, a je kljub temu nadaljeval snemanje.

Napovednik filma Ritem norosti:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Ne spreglejte