Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 9. 2008,
22.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 18. 9. 2008, 22.45

8 let

Ponoven razcvet muzikala?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zlata leta glasbenih filmov so morda minila, a Hollywood ob uspehu Chicaga in Moulin Rouge že nekaj časa počasi obuja žanr muzikalov, ki ga uspešno uveljavlja tudi Mamma Mia!

Leta, ko sta na filmskem platnu prepevala Fred Astaire in Judy Garland, so že davno minila, igralci pa še zdaleč ne rabijo biti podkovani tudi v plesu in petju. Zdi se, da se je muzikal v zadnjih desetletjih umaknil bolj na odrske deske, kjer je še vedno žel uspehe. Uspešne ekranizacije so bile bolj redke kot ne, za razvoj dogodkov pa je bil bržkone ključen uspeh filma Moulin Rouge (2001), ki je s pojočim Ewanom McGregorjem in Nicole Kidman osvojil občinstvo po svetu ter prejel osem nominacij za oskarja (dve sta bili uspešni - za kostumografijo in scenografijo). Baz Luhrman je odprl pot, ki je botrovala oskarjevskem triumfu filmske različice broadwayskega muzikala Chicago (2002).

Pred temi uspehi je bil muzikal v zadnjih desetletjih bolj ali manj odrinjen na odrske deske. Počasno miganje v tej smeri je bilo opazno v Bratih Blues, Eviti ter Romeu in Juliji, nadaljevalo se je z Kdo je tu nor? in Plesalko v temi. Sledila sta prva prava polnokrvna in uspešna muzikala (v kontekstu moderne dobe filma, seveda), Moulin Rouge in Chicago.

Pot je bila odprta in na velikih platnih so tako bolj ali manj (predvsem manj) uspešno skušali (znova) očarati Fantom iz opere z Gerardom Butlerjem in Emmy Rossum, Producenti z Umo Thurman in Matthewom Broderickom in Najemnina (Rent), za bolj uspešne pa so se izkazale Sanjske punce z Beyonce, Jamiejem Foxxom in oskarjevko Jennifer Hudson. Popolnoma je presenetil uspeh Srednješolskega muzikala, ki je doživel tudi dve nadaljevanji in svoje najstniške zvezde (Zach Efron, Vanessa Hudgens in Alshley Tisdale) izstrelil na zvezdniško nebo.

Lani in letos smo bili lahko priča še pestrejši izbiri muzikalov, saj je za vse generacije v kombinaciji animiranega in igranega filma poskrbel studio Disney z Začarano (Enchanted), predelavo je doživela klasika iz 80. let Lak za lase (Hairspray), inovativen in temačnejši pristop je ubral Tim Burton s pojočim brivcem Johnnyjem Deppom (Sweeney Todd), največji uspeh pa je doživela Mamma Mia!, ki trenutno več kot zadovoljivo polni tudi dvorane pri nas.

Film, ki se lahko za uspeh poleg pojočim Meryl Streep, nekdanjemu Jamesu Bondu Piercu Brosnanu in Mr. Darcyju Colinu Firthu, za uspeh zahvali predvsem pesmim še vedno izjemno popularne skupine Abba, je v dveh tednih predvajanja v Sloveniji naštel 42 tisoč gledalcev. Ker se je gledanost v drugem tednu še povečala, ima muzikal, ki mu gre dobro tudi po svetu, dobre možnosti, da postane najbolj gledan film letošnjega leta pri nas. Popotnica za prihodnje muzikale je vsekakor dobra ...

Ne spreglejte