Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 2. 2011,
6.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 2. 2011, 6.30

8 let

Oskarji 2011: Kraljev govor veliki zmagovalec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Britanski drami Kraljev govor so namenili štiri prestižne filmske nagrade. Člani zasedbe so domov odnesli kipce za izvirni scenarij, glavno moško vlogo, režijo in najboljši film.

Prvega oskarja v življenju sta si na račun filma tako prislužila drugič (zaporedoma) nominirani Colin Firth in prvič nominirani režiser Tom Hooper. Prav tako štiri nagrade, četudi tehnične narave, so podelili znanstvenofantastičnemu trilerju Izvor (Inception), tri kipce (za glasbo, montažo in prirejni scenarij) so podelili Socialnemu omrežju. Za stranski vlogi so nagradili Christiana Bala in Melisso Leo za film The Fighter, oskar za glavno žensko vlogo je odšel v roke Natalie Portman za igro v Črnem labodu, kar pa je bila mimogrede tudi edina nagrada za omenjeni film.

Mladost ni recept za dinamičnost

Letos naj bi z izbiro voditeljev ciljali predvsem na mlajšo publiko, zato se odločili za, kot so pred prireditvijo večkrat ponavljali, "najmlajša voditelja Oskarjev vseh časov", mlajša igralca Anne Hathaway in Jamesa Franca (sicer tudi nominiranega za glavno moško vlogo), a prireditev kljub temu ni dišala po mladostnem ali živahnem. Mnenje o tem, ali sta opravila dobro delo na spletnih anketah sicer ostaja deljeno, a se je kljub vsemu pojavilo ogromno komentarjev gledalcev, da se ob spremljanju prireditve neznansko dolgočasijo. Gledalci Oskarjev imajo res visoka pričakovanja glede stopnje zabavnosti prireditve, saj so vajeni vrhunskih komikov ali pa kot nadomestilo vsaj živahnih, do potankosti zrežiranih skečev oziroma kar gledališko-plesnih točk (kot jih je pred nekaj leti ponudil Hugh Jackman).

Solzavih govorov letos ni bilo na sporedu, mirno kri je ohranila celo visoko noseča Natalie Portman, ki je pripravila enega tistih neosebnih govorov, v katerih se dobitnik s hitrim naštevanjem želi osebno zahvaliti čim večjemu številu ljudi.

Legende na prizorišču Častne oskarje za življenjsko delo so letos podelili kar štirim posameznikom, ki so pustili svoj neizbrisen pečat v filmski industriji, med drugim slovitemu režiserju Francisu Fordu Coppoli (Boter, Apokalipsa zdaj!) in 96-letnemu igralcu Eliju Wallachu (Dober, grd, hudoben), ki pa ni bil edini skoraj stoletnik, ki se je sprehodil po odru.

Oskarja za stransko žensko vlogo je namreč podelil 95-letni Kirk Douglas, ki je upravičil naziv živa legenda, s katerim so ga napovedali, saj je s šarmantno duhovitim zavlačevanjem razglasitve poleg vedno zabavne lanskoletne zmagovalke Sandre Bullock poskrbel za eno izmed živahnejših razglasitev zmagovalca in s tem mladima voditeljema pokazal, da starost ni povezana s stopnjo živahnosti, kaj šele s pronicljivim smislom za humor.

Ne spreglejte