SiolNET. Trendi Film in TV
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

OCENA FILMA: Izhod

1

termometer

Slovenski akcijski film, ki si ga bomo zapomnili po namerno komičnem nastopu Salome in nenamerno komičnem nastopu Jurija Bradača, oprostite, Yurija Bradaca. Lahko bi bilo tudi slabše.

Lepa reč. Slovenski akcijski filmi so kot avtobusi – dolgo časa nič, potem pa prideta kar dva. Samo pol leta po spregledani Prelomnici se nam s svojim žanrsko podobno obarvanim celovečernim prvencem predstavlja še Dejan Babosek. Za akcijsko komedijo Izhod velja nekaj podobnega, kot za nedavnega predhodnika in vse druge domače no/lowbudget projekte, ki se napajajo iz entuziazma: uspeh je že, da je avtorjem film sploh uspelo posneti, toda znova se zatakne pri vprašanju, kakšen film jim je uspelo posneti.

Zgodba o dveh zdolgočasenih in vsega naveličanih parčkih (Aljoša Kovačič, Katarina Jurkovič, Gea Erjavec in Simon Pribac), ki se odločita oropati banko, ni ravno prelomna, saj smo takšne in drugačne rope bank videli že v na desetine drugih filmih. Banka je banka, pa če gre za banko v Sloveniji, v ZDA ali na Švedskem. Razlika je samo v tem, da slovensko banko vodi pohlepni Mercatori alias Jernej Kuntner, da so slovenski varuhi zakona (Ludvik Bagari in Yuri Bradac) na velikem platnu še bolj butasti od svojih hollywoodskih kolegov in da se slovenski roparji, še bolj pa film, šlepajo na nedavno vseslovensko vstajniško gibanje.

Pričakovali bi, da bo film z vstajniško tematiko pridobil kredibilnost, toda če kaj, velja ravno nasprotno: Izhod je tako nekredibilen, da škodi celo kredibilnosti vstaj. Glavni četverici – neprepričljivim in slabo odigranim likom z nejasnimi motivi, ki segajo od staromodnega koristoljubja in maščevanja do vstajniških zahtev po odstopu politične elite in preprostega dolgočasja – nikoli ne verjamemo. Ne verjamemo jim, da bi se sploh odločili za rop banke, kaj šele, da so sposobni rop tudi izpeljati. In če ne verjamemo roparskemu kvartetu in osrednji premisi filma, ni pričakovati, da bomo verjeli drugim likom, kot so skorumpirani politiki, senzacionalistične novinarke in pohlepni direktorji oziroma tajkuni – stranskim likom, ki pa imajo v slovenski realnosti glavne vloge. Ergo: Izhod nas skoraj prepriča, da ni bilo vzrokov za vstaje. Feel good movie of the year? Skoraj.

Ustvarjalci Izhoda bi si morali namesto Leejevega Inside Mana, Harlinovega Umri pokončno 2 in Tarantinovih Mestnih psov – filmov, ki služijo junakom za priprave na rop (Die Hard 2 in Reservoir Dogs? Resno? Je bil plan B ugrabitev letala in strelski obračun z rezanjem ušes?) – ogledati Gazvodov Izlet, dramo, ki veliko bolje povzame stanje duha izgubljene generacije brez služb, stanovanj in perspektive, čeprav je bila posneta pred vstajami. Junaki Izhoda vse to imajo. Zakaj se potem pritožujejo, zakaj iščejo izhod iz tega sranja? Ker bi radi prekinili dnevno rutino in se pridružili čiki Kuri (generični Dragan Bjelogrlić, drugi največji mednarodni superzvezdnik filma za Bradacem) na morju, zato! Kot da bi se druščina iz Jebiga znašla v akcijskem filmu. Kako zelo vstajniško.

Očitno je, da je bil tudi pretežen del Izhoda posnet veliko pred vstajami glede na to, da se glavni junaki filma cvrejo na strehah, medtem ko so vstajniki na TV-sprejemnikih videti, kot da se sprehajajo po Narniji. Podobnih nesmislov je v filmu še veliko. Izzivam vas, da poskušate zadržati smeh, ko Bradacev detektiv med dramo s talci zamaskiranega roparja z avtomatskim orožjem nagovori, da mu "zgleda kot pameten človek". Kako bi potem moral biti videti neumen človek?

Po drugi strani pa – poskušajte zadržati smeh, kadarkoli Jurij oziroma Yuri spregovori. In tudi ko je tiho, ima na obrazu ves čas izraz, kot da mu nekaj strašansko smrdi. Da ne bo pomote: če lahko zaradi česa priporočam ogled Izhoda, je to zaradi Yurijevega po(ne)srečenega nastopa. Za dodatno mero smeha poskrbi še Salome z vihtečim dildom in samo žalosti nas lahko, da z Yurijem nimata skupnih prizorov. Ideja za nadaljevanje: buddycop film z Bradačem in Salome!

Končajmo z mislijo, ki jo glavni junak izreče v nagovoru na začetku filma: če imaš jajca, je vse enostavno. Ustvarjalci Izhoda so imeli jajca, da so se sploh lotili takšnega projekta, in verjamem, da podvig kljub temu ni bil preprost. Toda težava Izhoda, ki mu s produkcijskega vidika ne moremo ničesar očitati, ni toliko v pomanjkanju sredstev (ali ustvarjalnega zanosa) kot v pomanjkanju svežih idej. Želel bi zapisati, da bo film všeč vsem, ki ne marajo slovenskega filma in da gre za da best fakin idejo ever, kot se v posiljeni "hardcore" ljubljanščini izražajo junaki Izhoda, a tega pri najboljši volji ne morem storiti. Okoliščine so šle ustvarjalcem na roko, toda zgodovina bo s filmom manj prizanesljiva. Gledalci, vsaj tisti, ki so si kadarkoli v življenju ogledali kakšen roparski film, verjetno tudi.

Zdaj moramo samo še počakati na prva znanstvenofantastična lowbudget celovečerca, posneta v samostojni Sloveniji. Eden od teh bi bil lahko remake Maje in vesoljčka. Salome kot Maja in Yuri kot vesoljček? Kje lahko kupim vstopnice?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin