SiolNET. Trendi Film in TV
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Že v videoteki DKino!

Komuna (Kollektivet/The Commune)

0

termometer

Komuna

Režiser in scenarist danske psihološke drame Lov predstavljata zgodbo o trčenju osebnih poželenj in idealov solidarnosti, ki jih opeva življenje v komuni sredi 70. let prejšnjega stoletja. Nagrada za najboljšo igralko na lanskem Berlinalu!

Danska, Švedska, Nizozemska/2016/107 min.
Režija: Thomas Vinterberg
Igrajo: Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, Helene Reingaard Neumann, Lars Ranthe, Fares Fares
Žanr: Drama
Ocena IMDb: 6,5/10

Sedemdeseta leta na Danskem. Erik in Anna sta par, ki sanja o drugačnem življenju. S hčerko Frejo v Erikovi razkošni vili sredi prestižne soseske Köbenhavna osnujeta komuno.

Nova skupnost, v jedru katere je mala družina, prireja večerje, zabave in hišne sestanke. Prijateljstvo, ljubezen in občutek skupnosti polnijo prostorno vilo, vse dokler jih šokantna ljubezenska afera ne postavi pred težko preizkušnjo.


"Od sedmega do devetnajstega leta sem živel v komuni. To so bili nori, ljubeči, fantastični časi, polni genitalij, piva, težkih intelektualnih razprav, ljubezni in osebnih tragedij. Vsak dan je bil kot iz pravljice.

Takoj ko si se iz zasebnosti svoje sobe podal v skupne prostore hiše, se je pred tabo razodela pisana paleta presenetljivih scenarijev, zlasti po zaslugi drugih stanovalcev, njihove ekscentričnosti in kapric.

Zame je to čas čudovitih spominov in absurdnih trenutkov. " Thomas Vinterberg, režiser in soscenarist filma


V videoteki DKino si oglejte tudi: Janis Joplin: Otožno dekle (Janis: Little Girl Blue)


Komuna


Izjave kritikov:

"Vinterbergov film je bolj prisrčen, nežnejši ter za režiserja in sam danski film, ki je navadno nekje na spektru med samomorilskim in apokaliptičnim, neobičajno veder." Stephen Dalton, The Hollywood Reporter

"Čeprav ga je navdihnilo Vinterbergovo lastno otroštvo v komuni, režiser spretno sprevrže nedolžni pogled, s katerim bi takšnega svobodnega duha in optimizem najbrž opazoval otrok.

Tu ni nikakršnih cenenih atrakcij ali presenetljivih obratov. V takšnem filmu bi delovali lažno, neiskreno. Komuna ponudi očarljivo študijo tega, kako hitro in preprosto se lahko razblini paradiž." Oliver Johnston, The Upcoming

"Čustvena in skrajno osredotočena predstava glavne igralke Trine Dyrholm poganja novi film danskega režiserja in veterana Dogme 95." Peter Bradshaw, The Guardian


Zanimivosti:

• Humoren, nežen, a tudi boleč portret idealistične generacije je Trine Dyrholm prinesel srebrnega medveda za najboljšo igralko na lanskem Berlinalu.

• Scenarij Thomasa Vinterberga in Tobiasa Lindholma – oba sta se podpisala tudi pod danskega kandidata za tujejezičnega oskarja Lov (Jagten) – temelji na istoimenski, delno avtobiografski drami režiserja Vinterberga in Mogensa Rukova.

Napovednik filma Komuna:

[video: 62284 / Komuna (The Commune/Kollektivet)]

Komuna (The Commune/Kollektivet)

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin